BiH

"Osmorka", HDZ i SNSD u četvrtak završavaju priču oko Savjeta ministara BiH

"Osmorka", HDZ i SNSD u četvrtak završavaju priču oko Savjeta ministara BiH
Foto: Twitter | "Osmorka", HDZ i SNSD u četvrtak završavaju priču oko Savjeta ministara BiH

BANJALUKA - Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a nakon sastanka sa delegacijom HDZ-a rekao je da će krajem sedmice biti sastanak sa osmorkom kako bi se precizirali svi elementi formiranja Savjeta ministara.

"HDZ sa stranakama osmorke ima posebne aranžmane za Federaciju BiH. Ključno pitanje je zajednički nivo i podržaćemo Borjanu Krišto za predsjedavajuću Savjeta ministra i mogli bi da dođemo u poziciju da imamo brzo formiranje organa", rekao je Dodik. 

On je ponovio da je za Republiku Srpsku važno da nema blokade projekata za Republiku Srpsku, pogotovo energetskih te da HDZ nikada to nije ni radio, istovremeno naglašavajući da je ambicija da se na sastanku u Sarajevu kojem će biti i stranke "osmorke" dogovore sve detalji.

Govoreći o SDA, Dodik je rekao da su oni ponašanjem proteklih godina sebe diskvalifikovali što je stav i SNSD-a i HDZ-a te da je neophodno poštovanje legitimnog predstavljanja. 

"Konstitutivnosti naroda je nezaobilazan element i tu nećemo odustati. U HDZ-u tu imamo saradnika i partneri osmorke to znaju. To nije upereno protiv njih i ništa se ne traži mimo ustava", rekao je Dodik. 

Dragan Čović, lider HDZ-a nakon sastanka rekao je da će u četvrtak biti završena priča o Savjetu ministara i šta sve treba uraditi do kraja godine. 

"Nadam se da u ovoj godini imamo Vijeće ministara. Drago mi je da se razumijemo oko svih stvari o kojima pričamo i ono što je problem u dogovranju ostavimo po strani", rekao je Čović dodajući da će na nivou BiH biti pokrenute procedure za popunu upražnjenih pozicija. 

On je rekao da vjeruje da će CIK morati svoj posao korektno te da se vidi da oni to ne rade voljno te da se završi i dio oko formiranja Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije