BiH

Osnovana Demokratska Fronta Željka Komšića

Osnovana Demokratska Fronta Željka Komšića
Osnovana Demokratska Fronta Željka Komšića

SARAJEVO-Većina ljudi u BiH želi isto: sigurnost, stabilnost i ekonomsku izvjesnost i Demokratska fronta pokušaće da im to obezbjedi, poručio je jučer incijator osnivanja ove nove političke stranke Željko Komšić, hrvatski član Predsjedništva BiH.

U govoru na osnivačkoj skupštini Demokratske fronte (DF) u Sarajevu Komšić je istakao da će ovo biti stranka cijele BiH i svih njenih ljudi.

"Neću glumiti lažnu multitetičnost stranke. Znam da ja, zbog svoje životne i ratne prošlosti, nemam prolaz u Republici Srpskoj i zapadnoj Hercegovini, ali imam obavezu da nađem ljude koji će uspjeti probiti te barijere", rekao je Komšić, dobitnik najvišeg ratnog prizanja ARBiH 'Zlatni ljiljan', koji je u julu prošle godine napustio SDP BiH.

Sjedište DF je u Sarajevu, a po orijentaciji je stranka lijevog centra. Ciljevi su joj zaštita i unapređenje ljudskih prava, republikansko uređenje BiH kao države parlamentrane demokratije, njegovanje antifašističke ideje, vladavina prava, socijalna pravda i društvena solidarnost države.

Komšić je pred više od 400 delegata i gostiju na osnivačkoj skupštini je istakao da se njegova stranka razlikuje od ostalih i po tome što će članovi birati rukovodstvo na stranačkom kongresu, koji će biti održan nakon opštih izbora 2014. godine. Komšić je napomenuo da je mandat predsjednika DF statutom ograničen na dva uzastupna mandata.

Uz Komšića, članovi inicijativnog odbora za osnivanje DF, između ostalih su i njegov svjetnik za medije u Predsjedništvu BiH Damir Bećirović, bivša zastupnica SDP-a u Skupštini Kantona Sarajevo Hanka Vajzović i general Sifet Podžić, bivši komandant Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH.

U prvom redu na osnivačkoj skupštini DF-a bili su i ministar obrazovanja KS Damir Marjanović, bivši direktor Federalne obavještajne službe Munir Alibabić, novinar Kosta Jovanović. Uz Komšićevu političku stranku je i bivši ministar policije KS Ismet Dahić i Zlatko Miletić, bivši direktor Federalne uprave policije, kojeg je Komšić nedavno predložio za ambasadora u sjedištu Ministarstva vanjskih poslova BiH. U kongresnu salu UNITIC-a, gdje je održana osnivačka skupština DF-a, došao je i professor Slavo Kukić, kojeg je SDP nakon izbora 2010. godine bio predložio za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH ali i fudbalski trener Vlatko Glavaš.

Rukovodstvo

Na jučerašnjoj osnivačkoj skupštini za predsjednika DF jednoglasno je izabran Željko Komšić a za generalnog sekretara general Sifet Podžić. Rukovodstvo Demokratske fronte čine predsjednik,  pet potpredsjednika i  27 članova predsjendištva. Nakon stranačkog kongresa, predsjedništvo će imati 15 članova jer će tada biti izabran glavni odbor. Nakon uvaženih sugestija članstva iz Banjaluke, zaključeno je da će na svim dokumentima i simbolima ove stranke biti oba pisma,  ćirilica i latinica.

Komšić je naglasio da kao goste na skupštini nisu pozvali predstavnike međuanrodne zajednice i stranih ambasada jer je ovo 'domaća priča'.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije