BiH

Oštre reakcije na izjavu Mire Kovača: "Crtaju se neke nove mape"

Oštre reakcije na izjavu Mire Kovača: "Crtaju se neke nove mape"
Foto: N.N. | Oštre reakcije na izjavu Mire Kovača: "Crtaju se neke nove mape"

SARAJEVO - Nisu izostale reakcije bh. zvaničnika na izjavu Mire Kovača, predsjednika Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora, koji je u utorak ocijenio kako bi Hrvati u BiH s preustrojem ove zemlje u tri regije, po uzoru na Belgiju, mogli ostvariti svoju jednakopravnost s Bošnjacima i Srbima.

Kovač je u intervjuu za Televiziju Herceg Bosne rekao da bi se BiH mogla inspirirati uređenjem Belgije, koja ima tri jezične zajednice i u kojoj postoje tri regije. On je  istakao da se tako nešto može napraviti i u BiH kako bi Hrvati bili u potpunosti ravnopravan narod s druga dva ustavotvorna naroda - Bošnjacima i Srbima.

Adil Osmanović, zamjenik predsjednika SDA i šef Kluba poslanika ove stranke u Predstavničkom domu BiH,  oštro je reagovao na Kovačevu izjavu kazavši juče "Nezavisnim" da je izjava neodmjerena i nezrela za jednog visokog funkcionera susjedne nezavisne države Republike Hrvatske.

"To je nepoznavanje osnovnih stvari kada je u pitanju BiH. Osim toga, njegova izjava se kreće u pravcu promjena Dejtonskog sporazuma i to  u značajnoj mjeri, a Republika Hrvatska je potpisnica i na neki način garant tog sporazuma. Nije dobro da se bilo koji visoki funkcioner iz susjedne države miješa. Kako bi se Kovač osjećao kada bi neki visoki funkcioner Italije kazao da nešto u  Istri treba rješavati drugačije kada je u pitanju  italijanska manjina", poručio je Osmanović.

Staša Košarac, član Predsjedništva SNSD-a i šef Kluba poslanika ove stranke u Predstavničkom domu BiH, za "Nezavisne" je rekao da ne bi komentarisao stavove nekih političkih zvaničnika izvana.

Damir Arnaut (SBB), poslanik u Predstavničkom domu BiH, kazao je za "Nezavisne" da  je Kovač ovim stavom pokazao potpunu nebrigu za prava svih Hrvata koji ne žive u većinski hrvatskim dijelovima BiH i čija su prava istinski i sistemski ugrožena.

Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ 1990, za "Nezavisne" je rekao da poznaje jako dobro Kovača i da on  dobro poznaje situaciju u BiH i položaj hrvatskog naroda, te da njegov prijedlog vidi kao jedno od boljih rješenja za BiH i položaj hrvatskog naroda, ali i prosperitet BiH i njenu evropsku budućnost.

Oštro su na izjavu Mirka Kovača reagovali i iz Demokratske fronte kazavši da se crtaju neke nove mape.

"Opetovao je ono što je prije nekoliko mjeseci kao probni balon pustio u javnost: BiH treba podijeliti po 'belgijskom principu' - Bosna cijela u tri dijela, u kojoj bi Hrvati, dobijanjem svoje administrativne jedinice, dobili puni suverenitet.  I da sve bude još zanimljivije, poslije tirade koju nam je Kovač održao, izjavljuje kako se Hrvatska ne miješa u unutrašnje stvari druge, suverene države", stoji u saopštenju DF-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije