BiH

Ratni zločinac direktor Toplana u Sarajevu

Ratni zločinac direktor Toplana u Sarajevu
Foto: N.N. | Osuđeni za ratni zločin direktor Toplana u Sarajevu

Enver Zornić, osuđenik za ratni zločin, postavljen je početkom septembra za direktora Javnog preduzeća Toplane u Sarajevu.

Odluku o postavljanju Zornića donijela je aktuelna vlada kantona Sarajevo.

"Nadzorni odbor KJKP 'Toplane - Sarajevo' d.o.o. je na svojoj sjednici održanoj 05. septembra 2019. godine, a nakon prethodno provedene konkursne procedure imenovao Envera Zornića, dipl. ecc na poziciju Direktora KJKP 'Toplane - Sarajevo' d.o.o., na mandatni period od četiri godine. Enver Zornić je u prethodna 3 mjeseca obnašao funkciju vršioca dužnosti Direktora Toplana Sarajevo", navodi se na sajtu Toplana Sarajevo.

Zornić, kojeg je na poziciju direktora navodno predložio SDP BiH, je bio ratni komandant Armije RBiH, koga je Okružni vojni sud u Sarajevu osudio na zatvorsku kaznu zbog organizovanja ubistva civila hrvatske i srpske nacionalnosti.

Presudom Okružnog vojnog suda u Sarajevu iz avgusta 1993. Zornić i još šestorica pripadnika Armije RBiH proglašeni su krivim za ubistva i pljačku civila koji su živjeli u gradu i zajedno osuđeni na više od 54 godine zatvora, navodi portal Žurnal.info.

Zornić je osuđen na deset godina i dva mjeseca zatvora, a sud je procijenio da su on i još šestorica njegovih saboraca odgovorni za ciljana ubistva većeg broja civila, uključujući Josipa Gogalu koji je 1992. bio direktor Republičke uprave za prihode i proračun te član HDZ BiH.

U sudskoj presudi navedeno je da su Zornić i ostali proglašeni krivim i za brutalno ubistvo Jagode Janković i Sretena Ninkovića, čija su tijela zapalili nakon što su ih likvidirali.

Važeći zakoni u Bosni i Hercegovini ne predviđaju nikakva ograničenja za osobe pravosnažno osuđene zbog ratnih zločina nakon što izdrže kaznu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije