BiH

Otkazana vanredna sjednica Predstavničkog doma FBiH

Otkazana vanredna sjednica Predstavničkog doma FBiH
Foto: N.N. | Otkazana vanredna sjednica Predstavničkog doma FBiH

SARAJEVO - Otkazana je za sutra predviđena sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH (FBiH), potvrdio je predsjedavajući ovog doma Mirsad Zaimović.

"Kolegijum je većinski odlučio da odgodimo sjednicu. Sutra ćemo održati Kolegijum umjesto sjednice Predstavničkog doma Parlamenta", najavio je Zaimović, dodavši da će sjednica biti održana u podne.

Na pitanje koliko će ova novonastala situacija i otkazivanje sjednice usporiti donošenje odluka, Zaimović je rekao da, ukoliko Parlament FBiH ne bude mogao donositi odluke, federalne Vlada ima mehanizme da djeluje.

Zaimović je naveo da je bilo planirano da sutra bude održana vanredna sjednica Predstavničkog doma FBiH kako bi izmijenili Poslovnik i time omogućili da ubuduće rade bez sastajanja, koristeći nove tehnologije i sredstva komunikacija.

On je naveo da je sjednica bila zakazana u Domu mladih u prostoru za koji je ocijenjeno da je adekvatan da se primjene sve neophodne mjere zdravstvene zaštite.

"Međutim, reagovao je znatan broj ljekara koji su i poslanici, ali i iz svih stranaka vlasti i opozicije, tvrdeći da sjednicu ne treba održati. Bez obzira što je Kolegijum bio stanovišta da treba održati sjednicu parlamenta, kolege smatraju da to ne treba činiti u ovim okolnostima kada je već pandemija uzela maha i kod nas", rekao je Zaimović.

On je dodao da su u međuvremenu Kantonalni i Krizni štab u Sarajevu donijeli odluku o zabrani okupljanja više od 20 ljudi, dodavši da su te dvije stvari dale argumente da se nanovo održe konsultacije sa članovima Kolegijuma Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

Upitan da prokomentariše zahtjeve poslanika HNS-A da bi sjednicu trebalo održati, Zaimović je rekao da je to "njihov stav i on je legitiman". 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije