BiH

Pratite nas na Google news

"Otklonjene sve primjedbe na rad SC Nikola Tesla"

"Otklonjene sve primjedbe na rad SC Nikola Tesla"
Foto: Arhiva | "Otklonjene sve primjedbe na rad SC Nikola Tesla"
Srna

BANJALUKA - Poslanik SNSD-a Ranka Perić Romić rekla je u Narodnoj skupštini Republike Srpske da su propusti u radu Studentskog centra "Nikola Tesla" Banjaluka računovodstvene prirode i da su otklonjene skoro sve primjedbe revizora.

Ona je u vezi sa negativnim revizorskim mišljenjem o radu tog centra za prošlu godinu rekla da su preduzete mjere na otklanjanju nedostataka.

"Otklonjene su skoro sve primjedbe revizora osim onih u vezi sa završnim popisom imovine koji će biti urađen do kraja godine", rekla je Romićeva tokom poslaničke rasprave u parlamentu o izvještajima Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske o sprovedenim finansijskim revizijama pojedinih institucija i javnih ustanova.

Njen stranački kolega Srđan Mazalica rekao je da Studentski centar sada redovno izmiruje obaveze, te da im to omogućavaju tekući prihodi.

"Treba riješiti problem dugoročnog duga i tu važnu ustanovu učiniti stabilnom", smatra Mazalica.

Šef Kluba poslanika SDS-a Miladin Stanić rekao je da revizorski izvještaj Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske (FZO), u kome je iskazano mišljenje sa rezervom, pokazuje nerad i nered u toj instituciji.

On je optužio revizore da su "produžena ruka vlasti, da rade političke revizije i da su neobjektivni".

"U FZO su vidljivi nerad, nepoštovanje tenderskih procedura, povećavavanje broja zaposlenih iz reda politički podobnih. Da li će FZO opstati ili poslovati u minusu od nekoliko desetina miliona, to nikog ne interesuje. Posao revizora je da utvrdi da li je taj fond održiv", rekao je Stanić i dodao da za određeno činjenje ili nečinjenje treba da se odgovara.

Poslanik PDP-a Draško Stanivuković rekao je tokom poslaničke rasprave o ovoj tački dnevnog reda da revizorski izvještaji ukazuju da se mnogo novca u Srpskoj "otuđuje kada je riječ o službenim putovanjima i reprezentaciji".

U izvještajima Glavne službe za reviziju javnog sektora o sprovedenim finansijskim revizijama pojedinih institucija i javnih ustanova za prošlu godinu navodi se da je Ministarstvu trgovine i turizma, Fondu zdravstvenog osiguranja, preduzeću "Vode Srpske" Bijeljina i Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite dato mišljenje sa rezervom, a Studentskom centru "Nikola Tesla" Banjaluka negativno revizorsko mišljenje.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije