BiH

Otkriven identitet mudžahedina koji je pozirao sa odsječenom srpskom glavom

Otkriven identitet mudžahedina koji je pozirao sa odsječenom srpskom glavom
Otkriven identitet mudžahedina koji je pozirao sa odsječenom srpskom glavom

BANjALUKA - Mudžahedin koji je u ljeto 1992. godine pozirao sa odsječenom glavom srpskog vojnika Blagoja Blagojevića na Crnom vrhu francuski je državljanin Kristofer Kaze, za koga se dugo vjerovalo da je, kao član takozvane Rubeške grupe, poginuo u okršaju sa belgijskom policijom.

Kaze je veoma blizak prijatelj Lionela Dimona, jednog od Abu Hamzi, koji je ratovao pod zastavom odreda "El mudžahedin", a po zanimanju je ljekar i radio je u bolnici u Zenici, piše današnji "Fokus" pozivajući se na neimenovane izvore.

Prema "Fokusovom" izvoru, francuske obavještajne službe već neko vrijeme pokušavaju da od nadležnih u BiH dobiju informacije o Kazeu, budući da je on, odmah po izbijanju rata u BiH, stigao na ove prostore i pridružio se islamskim ratnicima u borbama protiv Vojske Republike Srpske.

"Fokusovi" sagovornici navode da je Kaze u BiH živio pod najmanje tri imena i to Abu Džafer, Abu Ibrahim i Abu Muhamed, te da su mu upravo ti lažni identiteti pomogli da se iz Francuske, poslije niza skandala koje je izazvala "Rubeška grupa", tajnim kanalima prebaci u BiH i tu živi možda čak i danas.

Član Ekspertskog tima Jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala Dževad Galijašević rekao je da Kazeovi zaštitnici znaju da li je on u BiH ili ne, ali da to neće reći ni francuskim ni domaćim službama.

Prema njegovim riječima, Kazea i Dimona ne povezuje samo "Rubeška grupa", kojoj su francuske vlasti na teret stavljale pripremu atentata na nekog od članova G-17, te niz oružanih pljački i razbojništava u Francuskoj, nego se obojica dovode u vezu sa navodnom humanitarnom organizacijom "IGASA", jednom od finansijskih paravana Al Kaide, kojoj se pripisuje i pokušaj atentata na pokojnog poglavara Katoličke crkve papu Jovana Pavla Drugog tokom njegove posjete Banjaluci 2003. godine.

On smatra da će francuski obavještajci teško doći do validnih podataka o Kazeu ili bilo kom drugom islamskom ratniku, jer su oni i danas u BiH zaštićeni sa najmanje tri prstena.

"Prvi prsten je vrh Islamske vjerske zajednice, predvođen rejsom Mustafom Cerićem, koji je i najodgovorniji za dovođenje i masovnu naturalizaciju mudžahedina. Drugi prsten čini Savjet za odbranu i bezbjednost SDA, stranke koja je još 1990-ih godina širom otvorila vrata BiH Arapima, dok treći prsten predstavljaju operativci CIA, koji su od samog početka znali sve o pridošlicama u BiH, ali zbog drugih interesa nisu htjeli da reaguju niti da traže njihovo protjerivanje", pojasnio je Galijašević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije