BiH

Otvoren Info-centar o radioaktivnom otpadu u Dvoru: "Nećemo zaobići BiH u komunikaciji"

Otvoren Info-centar o radioaktivnom otpadu u Dvoru: "Nećemo zaobići BiH u komunikaciji"
Foto: Srna | Otvoren Info-centar o radioaktivnom otpadu u Dvoru: "Nećemo zaobići BiH u komunikaciji"
Srna

DVOR - Državni sekretar Ministarstva privrede i održivog razvoja Hrvatske Ivo Milatić rekao je danas na otvaranju Info-centra o radioaktivnom otpadu u Dvoru da izrada studije uticaja počinje na jesen, te da BiH neće biti zaobiđena u komunikaciji.

Milatić je istakao da je zbrinjavanje radioaktivnog otpada iz Nuklearne elektrane "Krško" strateški projekat Hrvatske čija će realizacija podstaći i druge razvojne programe.

"Mi smo uvjereni da sve što se planira uraditi, da se može dogoditi isključivo ako nema ugroženosti. Ako bi se dokazalo suprotno, onda tog projekta ne bi ni bilo", rekao je on.

Milatić je naveo da nema dileme da se taj posao mora uraditi po svim standardima, prije svih bezbjednosnim i ekološkim, te da izrada studije uticaja počinje na jesen, kao i da BiH neće biti zaobiđena u komunikaciji.

Milatić očekuje da će do kraja godine biti donesena uredba koja će omogućiti da se lokalnoj zajednici isplaćuje naknada, a planirano je da to bude osam miliona kuna /dva miliona KM/ godišnje.

Direktor Fonda za finansiranje razgradnje Nuklearne elektrane "Krško" Josip Lebegner smatra da je do sada postojao manjak informacija iz Hrvatske.

"Informacije se nisu plasirale dok se nije pokrenula izrada studija izvodljivosti i bezbjednosne analize", rekao je on, te dodao da će po ESPO konvenciji BiH biti uključena u proces, te da će studija izvodljivosti biti na javnoj raspravi.

Lebegner je na otvaranju rekao da je svrha Info-centra u Dvoru objektivno informisanje građana.

On je dodao da će Fond aktivno sarađivati sa Ekspertskim timom BiH i dogovarati teme sastanaka.

Otvaranju Info-centra nisu prisustvovali predstavnici opštine Dvor, na čijoj teritoriji je planirano skladištenje radioaktivnog otpada.

Hrvatska planira da radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane "Krško", kao i postojeći institucionalni otpad skladišti, a potom odlaže na Trgovskoj gori, na samoj granici sa BiH.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije