BiH

Otvoren auto-put "9. januar” (FOTO)

Otvoren auto-put "9. januar” (FOTO)
Otvoren auto-put "9. januar” (FOTO)

BANJALUKA - Predsjednik RS Milorad Dodik i premijer Srbije Aleksandar Vučić otvorili su danas novoizgrađenu dionicu auto-puta "9. januar", na pravcu između Prnjavora i Doboja.

Svečano otvaranje dionice Doboj-Prnjavor auto-puta "9. januar" Banjaluka - Doboj održano je na petlji "Prnjavor".

Otvaranju auto-puta prisustvovao je i predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović, premijer RS Željka Cvijanović, ministri iz Vlada RS i Srbije i druge ličnosti iz javnog i političkog života.

Dodik je rekao da je gradnjom auto-puta RS pokazala da zna realizovati velike projekte.

“Sada ćemo se brže kretati. Dokazali smo da smo sposobni. Mi želimo da se razvijamo i da ostanemo”, rekao je Dodik koji je narodu Srpske čestitao na pobjedi.

“Auto-put je nada i integracija. Naša želja je da povežemo RS sa Srbijom, koja nam u svemu pomaže. Mi želimo da povežemo komunikacije sa svima. Auto-put će nas povezivati”, naglasio je Dodik koji je poručio da se političari cijene po onome što su uradili i ostavili iza sebe.

“Nek živi RS i  Srbija i narodi koji žive u njima”, naglasio je predsjednik RS.

Vučić je rekao da se gradnjom auto-puta daje pretpostavka da mladi ostanu. “Naša je obaveza da se povezujemo i da obezbeđujemo uslove za naš narod kako bi ostao i opstao na svojim ognjištima”, poručio je Vučić.

Naglasio je da auto-put znači bolju putnu vezu koja je preduslov da dođu strani investitori.

“Svaki strani investitor kada vidi da ima auto-put ima razlog da ulaže. Mi ćemo dati sve od sebe da RS, koju toliko volimo, povezujemo sa Srbijom. Sve to govori da želimo da gradimo, a ne da rušimo. Auto-putevi se ne prave da idu tenkovi. Mir i stabilnosti potrebni su više nego ikada”, poručio je srpski premijer.

Naglasio je da treba da brojimo radna mjesta, kilometre auto-puteva, a ne da prebrojavamo vojnike.

“Ako Srbija imaj jak napredak osetiće ga i narod u RS. Ni jednog sekunda nemojte da posumnjate u našu ljubav i odanost prema RS i narodu koji živi u RS. Živela RS i Srbija”, rekao je Vučić.

Čubrilović,  koji je u vrijeme kada je počela gradnja auto-puta bio ministar saobraćaja RS, rekao je da gradnjom auto-puteva uspješno gradimo Srpsku za dobrobit njenih građana.

“Stabilna i izgrađena RS garantuje opstanak srpskog naroda na lijevoj strani Drine. Završetkom auto-puta Banjaluka - Doboj učvrstićemo naše veze sa Srbijom i drugim državama. Učvrstićemo i vezu i sa Sarajevom, nadam se na obostrano zadovoljstvo. Gradimo auto-puteve i mostove i učvršćujmo saradnju sa svima”, poručio je Čubrilović.

Cvijanović je rekla da je auto-put jedan od strateških projekata Vlade koji se realizuje u okviru šireg programa razvoja i unapređenja saobraćajne infrastrukture u Srpskoj.

"Cilj Vlade je da kroz razvoj i unapređenje saobraćajne infrastrukture poboljšamo komunikaciju između različitih dijelova Srpske, a kroz to i naše razvojne šanse, jer se danas ne može govoriti o razvoju privrede, niti o razvoju turizma, kao ni o ukupnom razvoju bez postojanja odgovarajuće putne infrastrukture, odnosno modernih saobraćajnica", rekla je Cvijanovićeva.

Ugovor o projektovanju i izgradnji dionice auto-puta Banjaluka - Doboj, na pravcu između Doboja i Prnjavora, potpisan je 24. avgusta 2012. godine sa izvođačem radova, konzorcijumom sačinjenim od firmi "Integral inženjering" Laktaši i "Granit" Skoplje. Ovaj konzorcijum dostavio je najnižu tehnički prihvatljivu ponudu na javni poziv za projektovanje i izgradnju dionice auto-puta Banjaluka - Doboj, na pravcu od Doboja do Prnjavora.

Pripremni radovi na terenu počeli su u kasnu jesen 2012. godine, a od proljeća 2013. godine radilo se punom parom na probijanju trase, izgradnji nasipa, regulaciji vodotoka, kao i na pripremi za izgradnju prvih objekata. Na dionici od Prnjavora do Doboja izgrađen je veliki broj objekata, odnosno velikih i malih mostova, nadvožnjaka, podvožnjaka, propusta, te jedan umjetni tunel. Među najvećim objektima su mostovi preko rijeka Bosne i Ukrine.

Najveći i najznačajniji objekat na ovoj dionici je most preko rijeke Bosne, u mjestu Kladari kod Doboja. Riječ je o dvojnoj građevini, na samom završetku navedene dionice auto-puta, neposredno ispred petlje "Doboj", koji prelazi magistaralni put i rijeku Bosnu u ukupnoj dužini 412 metara. Drugi veliki objekat na ovoj dionici je most Ukrina, dužine 92 metra, projektovan kao dvojna građevina koja omogućava prelaz preko rijeke Ukrine, a čiji su glavni nosači projektovani kao prenapregnuti montažni nosači za raspone od 16 i 20 metara.

Treći značajan objekat na ovoj dionici je umjetni tunel Slatinici, dugačak 80,5 metara. Izgradnja pomenute dionice planirana je za jesen 2015. godine, ali zbog izuzetno loših vremenskih uslova i katastrofalnih poplava, koje su obilježile gotovo cijelu 2014. godinu, rok je pomjeren za nekoliko mjeseci. Građevinski radovi okončani su krajem jula 2016. godine, a tokom avgusta izvođač radova posvetio se preostalim radovima na uređenju i čišćenju bankina i kosina, postavljanju zvučnih barijera i signalizacije, odbojnih ograda i ostalim povezanim radovima.

Istovremeno, nadležna komisija za tehnički prijem sprovela je tehnički pregled na objektu i dokumentaciji.

Izvođač radova na ovoj dionici, angažovao je blizu 700 radnika, kao i dvadesetak podizvođača, sa njihovih 230 radnika, tako da se može zaključiti da je realizacija projekta izgradnje auto-puta Banjaluka - Doboj, dionice od Prnjavora do Doboja obezbijedila posao za više od 900 radnika. Izgradnja pomenute dionice finansirana je kreditnim sredstvima Evropske banke za obnovu i razvoj u iznosu od 185 miliona evra.

U Ministarstvu saobraćaja i veza RS naveli su da je zahvaljujući novim 36,6 kilometara auto-puta, čija je izgradnja uspješno privedena kraju ovog ljeta, mreža auto-puteva u Srpskoj broji nešto više od 70 kilometara.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije