BiH

Pratite nas na Google news

BiH i Crna Gora otvorile zajednički granični prelaz "Vraćenovići"

BiH i Crna Gora otvorile zajednički granični prelaz "Vraćenovići"
Foto: Srna | Otvoren zajednički granični prelaz "Vraćenovići"
Srna

BILEĆA - Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija i predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković otvorili su danas na putu Nikšić-Bileća zajednički granični prelaz "Vraćenovići", vrijednosti investicije iznad 2,5 miliona evra.

Tegeltija je rekao u obraćanju da je ovo još jedan u nizu uspješno realizovanih projekata BiH i Crne Gore sa Evropskom unijom i izrazio nadu da ovo nije posljednji i da će u narednim godinama biti još većih realizovanih uspješnih projekata.

U obraćanju uoči svečanog otvaranja ovog graničnog prelaza na putu Nikšić-Bileća, vrijednosti više od 2,5 miliona evra, Tegeltija je izrazio ubjeđenje da ovo nije posljednji zajednički projekat, te da će u narednim godinama uslijediti još veći projekti koji će biti uspješno realizovani.

"Želim posebno da se obratim graničnim policajcima i carinicima Crne Gore i BiH koji već više od 20 godina zajedno omogućavaju nesmetan prolaz ljudi i roba na ovim prostorima, jer su oni ti koji su omogućavali da naša privreda sarađuje, a naši građani međusobno komuniciraju. Vaš rad u prethodnih 20 godina odvijao se u nehumanim i lošim uslovima, ali vas to nije spriječilo da uspješno obavljate svoje poslove", istakao je Tegeltija.

On je naglasio da ovaj projekat granični policajci i carinici smatraju kao vid zahvalnosti za to što su radili u prethodnim godinama.

"U to ime, zaista vam hvala što ste omogućili da se robni i putnički kontakti nesmetano odvijaju između Crne Gore i BiH. Radite na različitim graničnim prelazima, ali ono što vam možemo obećati jeste da ćemo se u narednih nekoliko godina potruditi da i drugi granični prelazi između BiH i Crne Gore budu onakvi kakve zaslužujemo u 21. vijeku", rekao je Tegeltija.

On je naglasio da ostaje obaveza vlasti i jedne i druge zemlje da omoguće bolju ekonomsku saradnju, te da je za to neophodna infrastruktura i granični prelazi koji će omogućiti nesmetan i brz prelazak ljudima dobre volje i privrednicima koji žele uspješno da rade, ali koji će biti prepreka ilegalnoj trgovini i ljudima i robom.

"BiH je opredijeljena za unapređenje infrastrukture prema Crnoj Gori i gradićemo puteve koji su veoma skupi sa stanovništa naših projekata, ali u okviru projekta EU gradićemo put od Foče do Šćepan Polja, uključujući most koji predstavlja zajedničku graničnu liniju. Sa ovog mjesta sada obećavam da ćemo to započeti u narednoj 2021. godini", istakao je predsjedavajući Savjeta ministara.

On je izrazio nadu da će svi granični prelazi biti modernizovani i otvoreni do 2024. godine.

Zajednički granični prelaz "Vraćenovići" izgrađen je na teritoriji Crne Gore, a integracijom dva granična prelaza u jedan zajednički, u kome od danas rade granične službe BiH i Crne Gore, principom jednog zaustavljanja, pojednostavljen je prelazak granice između ove dvije zemlje.

Ovaj savremeni granični prelaz, površine je 9.000 metara, sa tri ulazne i tri izlazne trake, kao i jednom posebnom trakom za teretna vozila.

Izgradnja objekta zajedničkog graničnog prelaza "Vraćenovići" počela je krajem februara od kada je bio zatvoren zbog izgradnje saobraćajne infrastrukture. 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije