BiH

Otvorena Kancelarija za istraživanje zločina u srednjem Podrinju

Otvorena Kancelarija za istraživanje zločina u srednjem Podrinju
Foto: Srna | Otvorena Kancelarija za istraživanje zločina u srednjem Podrinju

VLASENICA - U Vlasenici je danas ozvaničeno otvaranje prve Regionalne kancelarije Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica čiji će zadatak biti da radi na dokumentovanju ratnih zločina i stradanju Srba u srednjem Podrinju, te pružanju pravne pomoći Srbima osumnjičenim i optuženim za ratne zločine.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić izjavio je da je prema popisu ovog centra, 2.670 Srba ubijeno i stradalo na području srednjeg Podrinja, što pravosuđe BiH potpuno zanemaruje, a s druge strane bavi se samo optuživanjem i presudama licima srpske nacionalnosti.

Kojić je rekao da je Vlada Republike Srpske prepoznala potrebu otvaranja Regionalne kancelarije upravo u Vlasenici zbog svih procesa koji se odvijaju na ovom terenu isključivo protiv srpskog naroda, ali i zbog stalnog nastojanja da ne budu procesuirani počinioci zločina nad Srbima.

On je objasnio da je u dogovoru sa nevladinim organizacijama proisteklim iz odbrambeno-otadžbinskog rata u prethodnom periodu rađeno upravo na ovom pitanju.

"Mislim da je značaj ove kancelarije što ćemo zajednički raditi i što će Republički centar moći da pruža pravnu pomoć advokatskim timovima odbrane lica optuženih za ratne zločine pred pravosudnim institucijama BiH, a osumnjičenim licima primarnu pravnu podršku. Ovo će biti i mjesto gdje će se prikupljati dokumentarna građa o stradanja Srba u srednjem Podrinju", pojasnio je Kojić.

On kaže da će Kancelarija imati operativce koji će raditi na terenu na prikupljanju dokaznog materijala i pripremanju advokatskih timova odbrane, a po potrebi, imaće i personalnu podršku republičkog centra u Banjaluci.

"Upravo je srednje Podrinje mjesto gdje se pokušava u potpunosti minimizirati i negirati Republika Srpska sa krajnjim ciljem da se ukine, što bi značio potpuni nestanak srpskog naroda", upozorio je Kojić.

Predsjednik Opštinske organizacije porodica zarobljenih i pognulih boraca i nestalih civila u Srebrenici Branimir Kojić rekao je novinarima da će ova kancelarija biti od velikog značaja za ljude koji su optuženi i čiji su procesi u toku.

"Oni će konačno imati kome da se obrate i zatraže pravni pomoć. Takođe, i svi koji idu na suđenja kao svjedoci moći će ovdje, uz pomoć tima pravnika, da se pripreme, posavjetuju i na sudu kažu pravu istinu", naveo je Kojić.

Predsjednik Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila u Vlasenici Nada Ninić kaže da je ova kancelarija trebalo da bude otvorena i ranije, ali da ni sada nije kasno.

"Vjerujem da će Kancelarija aktivno raditi na terenu i u tome će imati našu punu podršku", rekla je Ninićeva.

Predsjednik Skupštine opštine Vlasenica Gordana Trampić istakla je da je ova lokalna zajednica dala punu podršku otvaranju Regionalne kancelarije Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije