BiH

Otvorena izložba "Bratstvo i jevrejstvo"

Otvorena izložba "Bratstvo i jevrejstvo"
Foto: Srna | Otvorena izložba "Bratstvo i jevrejstvo"

​DOBOJ - Izložba spomenika Holokausta u BiH "Bratstvo i jevrejstvo", autora Mihaila Ilga i Katje Grosamer iz Njemačke, večeras je svečano otvorena u Jevrejskom kulturnom centru u Doboju.

Ilg je rekao novinarima da su predstavljeni rezultati njegovog tromjesečnog istraživanja realizovanog 2019. godine tokom koje je obilazeći BiH mapirao spomenike kulture Holokausta, koje je uvrstio u svoj master rad.

Potpredsjednik Jevrejske opštine Doboj Dario Atijas rekao je da su tokom obilaska lokalnih zajednica u BiH Ilg i Grosamerova mapirali tridesetak spomenika podignutih Jevrejima.

On je naveo da je izložba organizovana u znak sjećanja na 83 godine od Kristalne noći - velikog pogroma Jevreja širom Njemačke koji se desio 9. novembra 1938. godine, te 80 godina od deportacije dobojskih jevreja.

Atijas je naveo da se ovakvim manifestacijama želi sačuvati kultura sjećanja na nekadašnje događaje.

Predsjednik Jevrejske opštine Doboj Danijel Atijas podjestio je da je tokom Drugog svjetskog rata u BiH stradalo oko 12.000 Jevreja od ukupno njih 14.000, odnosno da je na prostoru bivše Jugoslavije Drugi svjetski rat preživjelo 12.500 Jevreja od ukupno 75.000.

Prema njegovim riječima, prvi spomenik posvećen stradanju Jevreja podignut je 10. septembra 1951. godine u Sarajevu, a nakon toga podizani su u Travnika, Mostaru i drugim lokalnim zajednicama kao podsjetnici njihovog nekadašnjeg boravka na tom prostoru.

Izložba je za posjetioce otvorena do 30. januara 2022. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije