BiH

Otvorena nova carinska laboratorija UIO u Banjaluci

Otvorena nova carinska laboratorija UIO u Banjaluci
Foto: Anadolija | Otvorena nova carinska laboratorija UIO u Banjaluci

BANJALUKA - U banjalučkom naselju Ramići danas je otvorena nova carinska laboratorija Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIO BiH).

Opremanje laboratorija obezbijeđeno je putem IPA sredstava, a laboratoriju su otvorili Lars Gunar Vigemark, ambasador Evropske unije u BiH i Miro Džakula, direktor UIO BiH.

"Ova oprema ili carinska laboratorija je jedno od bitnih pitanja za neometano poslovanje UIO BiH. Vrijednost nabavljene opreme je preko 400.000 eura i sva oprema osim aparata za utvrđivanje sumpora je isporučena, a i ovaj aparat očekujemo do kraja mjeseca. Obuke su takođe završene tako da je pred zaposlenicima mnogo posla u budućnosti", rekao je Džakula.

Istakao je da su planovi veliki, jer planiraju uvesti carinsku laboratoriju u ISO standard 17025 što znači da carinska laboratorija bude certifikovana za uzimanje uzoraka, a da referentna laboratorija bude neka od carinskih laboratorija iz zemalja EU.

"Time želimo da se na još veći nivo podigne ozbiljnost kada je u pitanju carinsko tarifiranje roba, samim time da se spriječe sve moguće zloupotrebe", kazao je Džakula.

Prema njegovim riječima, Evropska komisija je prepoznala značaj UIO BiH kao institucije koja je od osnivanja imala podršku Evropske unije kroz mnoge projekte, a između ostalog je preko 35 miliona evra uloženo u granične prelaze, 10 miliona u IT opremu pri formiranju UIO BiH.

Za 2020. godinu planirana je nabavka softvera TARIK vrijednog 2,5 miliona eura za analizu rizika.

"Evropska komisija nedavno je objavila svoje mišljenje o aplikaciji BiH po kojem BiH ima određeni stepen pripremljenosti kada je riječ o usklađenosti sa principima carinske unije u kontekstu jedinstvenog evropskog tržišta. U tom smislu je važno da se BiH nastavi usklađivati sa carinskim propisima", kazao je Vigemark.

Prema njegovim riječima, ovakva laboratorija važna je za kontrolu kvaliteta proizvoda koji se uvoze u BiH, odnosno porijekla, autentičnosti i sastava po kojem se određuje carinska tarifa.

"Važan aspekt je sigurnost i bezbjednost svih građana različitih uzrasta, obzirom da se u ovakvim laboratorijama utvrđuje kvaliteta proizvoda za djecu", rekao je on i dodao da se može ispitivati i prisustvo drugih materija kao što su narkotici i toksini štetni za građane pogotovo kada se govori o prehrambenim artiklima.

Naglasio je da je ovakva laboratorija važna i za administrativni proces carinjenja jer se olakšava brže carinjenje koje je i dalje zahtjevan proces.

Pozvao je UIO BiH da se u što većoj mjeri oslanja na elektronski potpis u procesu carinjenja, kao što se radi u oporezivanju.

"Ukratko, ovo možda nije tako veliki ali je svakako važan korak u procesu evropskih integracija", kazao je Vigemark.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije