BiH

Otvorena obnovljena džamija u Mrkonjić Gradu

Otvorena obnovljena džamija u Mrkonjić Gradu
Foto: Ustupljena fotografija | Otvorena obnovljena džamija u Mrkonjić Gradu

MRKONJIĆ GRAD - U Mrkonjić Gradu danas je otvorena obnovljena Kizlar-agina džamija u okviru manifestacije "Dani vakufa", koju po 12. put organizuje Vakufska direkcija Islamske zajednice u BiH.

Riječ je o džamiji koja je proglašena nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine od Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika na sjednici 2005. godine.

U tom smislu je njena ponovna obnova od velikog značaja i za cijelo društvo.

"Nama u Vakufskoj direkciji i Islamskoj zajednici veliko je zadovoljstvo da nakon toliko godina u Mrkonjić Gradu otvorimo džamiju koja će zasigurno, osim svoje namjene, plijeniti srca svih prolaznika i posjetioca ovog grada i kraja", rekao je direktor Vakufske direkcije hafiz Senaid Zajimović.

Ocijenio je da ponovno otvaranje džamije na ovim prostorima pokazuje kako Bošnjaci skupa sa svojim komšijama žele graditi mirnu i prosperitetnu državu.

"Vakuf ne umire i ne nestaje, on je trajno dobro. Dokaz tome je ova džamija i njen vakif Kizlar-aga. Vraćajući džamiju u ovaj grad, mi mu vraćamo dušu i obnavljamo vjerski život. Važno je da se ujedinimo u organizaciji vjerskog života i nastojimo omogućiti da svi građani Bosne i Hercegovine da imaju svoje bogomolje",  kazao je  Zajimović.

Rehabilitacija objekta je započeta 2013. godine u junu sanacijom postojećih temelja i trajala je do kraja 2014. godine kada je prekinuta zbog nedostatka finansijskih sredstava.

U tom periodu je izgrađen objekat džamije, velika kupola, stubovi i lukovi trijema.

Kizlar-agina džamija zapaljena je i minirana 1993. godine, potom je srušena, a materijal je odvezen na deponiju smeća koja se nalazi na lokalitetu Grabež.

Na zahtjev Muftijstva banjalučkog i MIZ Mrkonjić Grad, Vakufska direkcija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini je putem svojih partnera u Generalnoj direkciji vakufa Republike Turske obezbijedila sredstva za nastavak radova na ponovnoj izgradnji Kizlar-agine džamije.

"Džamije nas trebaju potaknuti da nastavimo promociju vrijednosti značajnih za ljudski rod. Ovo je prilika i da se podsjetimo na važnost odgojno-obrazovnih ustanova u našim društvima. Vjernici u Mrkonjić gradu, na čemu im čestitam, časno i dostojanstveno žive realnost svog vremena onako kako je to primjereno muslimanima", poručio je muftija banjalučki Ismail Smajlović.

Događaju je prisustvovao i načelnik Opštine Mrkonjić Grad Dragan Vođević koji je istakao da ovo okupljanje treba razumjeti kao poziv svim mještanima da se hrabro, odlučno i zajedno usmjere prema budućnosti.

Ovom prilikom je ocijenio da vjerski objekti trebaju biti mjesto susreta i promocije ideje dobrote i međusobnog uvažavanja, prenosi Fena.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije