BiH

Ove godine manji rod voća

Ove godine manji rod voća
Foto: N.N. | Ove godine manji rod voća
Dajana Vujatović

BANJALUKA, GRADIŠKA - Snijeg i niske temperature koji su ovih dana pogodili Republiku Srpsku pričinili su ogromnu štetu voću, a posebno ranim sortama poput trešanja, breskvi i šljiva, tako da se i za rod voća ove godine može očekivati da bude manji i lošiji, saglasni su voćari.

Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS, ističe da je ranim sortama voća poput breskve, trešnje, šljive, koje su ranije cvjetale i očistile plodove, ovo vrijeme nanijelo veliku štetu.

"Jabuka je u poodmakloj fazi i može da izdrži temperature do minus tri stepena, dok će kruška pretrpjeti veliku štetu jer je u fazi cvjetanja", naveo je Dojčinović i dodao da je nezahvalno govoriti kolika je šteta jer je snijeg koji je pao pokrio grane i pupoljke.

"Sigurno će biti lošiji i manji rod s obzirom na to kakve vremenske prilike najavljuju. Pored ovoga, očekujemo još jedan talas niskih temperatura do 1. maja. Nismo u stanju da voće zaštitimo zadimljavanjem, a ako duži period budu niske temperature biće teško i onima koji imaju sisteme za orošavanje da zaštite i sačuvaju rod", naglasio je Dojčinović.

Prema njegovim riječima, uskoro će znati koliki su gubici. Kako kaže, na cvatovima se mogu vidjeti tragovi mraza, što nije dobar pokazatelj.

"Već se na samom cvatu vidi kako je mraz uništio neke dijelove. Najgore što se može dogoditi je da otpadne cijeli plod", pojasnio je Dojčinović.

Nikola Vukota, voćar iz Trebovljana, kod Gradiške, ističe da je u njegovom voćnjaku najviše stradala rana sorta trešnje.

"Gubici su sada od 80 do 90 odsto što se tiče trešnje", kazao je Vukota i dodao da se nada da neće više biti nižih temperatura da bi ostalo voće imalo prinose.

"Što se kruške tiče više zone su opstale, a niže nisu, pa možda i opstane oko 40 odsto", kazao je Vukota.

Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, ističe da snijeg koji je pao nije načinio toliko štete, ali prema njegovim riječima u narednim danima se očekuje minus koji će nanijeti veću štetu.

"Sigurno da će od snijega koji je pao više štete nanijeti minus, odnosno kada temperatura u ranim jutarnjim satima bude iznosila minus tri-četiri stepena, tako da će vjerovatno to doprinijeti da voćari budu na gubitku", kazao je Marinković.

Prema njegovim riječima, usljed pada temperature i povrtari koji imaju plastenike moraće više da ulože da bi zagrijali plastenik.

Za razliku od voćara koji su se našli u problemu, povrtarstvo u RS ovim snijegom i nižim temperaturama nije ugroženo jer će, kako kaže Branko Mastalo, predsjednik Udruženja povrtara RS, ove padavine dobro doći zasađenom povrću.

"Kupus, luk i krompir koji su zasađeni na otvorenom trebali su vlagu, tako da snijeg koji je pao može samo dobro da dođe", kazao je Mastalo.

Prema njegovim riječima, štetu bi moglo da pričini ukoliko bi niže temperature potrajale duže.

"Ukoliko nekoliko dana budu niske temperature, može doći do toga da krompir smrzne u zemlji", kazao je Mastalo.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije