BiH

PDP: Uočene nepravilnosti na više biračkih mjesta u Doboju

PDP: Uočene nepravilnosti na više biračkih mjesta u Doboju
Foto: Anadolija/Arhiva | PDP: Uočene nepravilnosti na više biračkih mjesta u Doboju

BANJALUKA - Partija demokratskog progresa (PDP) saopštila je da su posmatrači ove stranke na više biračkih mjesta u Doboju uočili i prijavili niz nepravilnosti i kršenja Izbornog zakona.

Portparol PDP-a Anja Petrović navodi da je na više biračkih mjesta primijećeno da jedna osoba više puta uvodi različite ljude i glasa za njih, iako ima pravo da to uradi samo jednom, ako osoba za koju se glasa iz objektivnih razloga nije u stanju to samostalno da učini.

"Takva situacija se desila i na biračkom mjestu Pridjel Donji, a kada je posmatrač ukazao na nepravilnost, supervizor Centralne izborne komisije (CIK) je rekao da je to dozvoljeno, nakon čega je posmatrač izbačen sa biračkog mjesta", kaže Petrovićeva.

Ona je istakla da je na biračkom mjestu "Gimnazija 1B" glasač ušao s kapom i maskom, te odbio da pokaže ličnu kartu, a na sugestiju posmatrača PDP-a da to učini, zaprijećeno mu je fizičkom silom, na šta se supervizor CIK-a oglušio.

"Pozivamo CIK BiH da reaguje, upozori supervizore i upozna ih s odredbama Izbornog zakona, kako bi izborni proces bio sproveden zakonito", ističe Petrovićeva.

Ona kaže da je na jednom glasačkom mjestu dopušteno da glasa osoba koje uopšte nema na biračkom spisku, dok na drugom "posmatrač SNSD-a slika i snima čitav izborni proces, na šta se ne reaguje".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije