BiH

PDP ćuti, DF-u resori iz bošnjačke kvote

PDP ćuti, DF-u resori iz bošnjačke kvote
Foto: Nedžad Uglješa | PDP ćuti, DF-u resori iz bošnjačke kvote

SARAJEVO, BANJALUKA - Slagalica za formiranje vlasti na nivou BiH polako se slaže, a dvije glavne neizvjesnosti su odluka PDP-a da li će prihvatiti ponudu Milorada Dodika, predsjednika SNSD-a, da u okviru srpske kvote preuzme jedno ministarstvo, kao i odluka DF-a da li će uspjeti sa SDA usaglasiti ulazak u kvotu stranaka s centralom u Sarajevu.

Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, nakon sastanka sa Dodikom prije sedam dana obećao je odgovor te stranke u ponedjeljak, međutim juče nam se nije javljao na telefon, tako da ostaje da se vidi kakva će biti konačna odluka.

Nezvanično, nekoliko funkcionera PDP-a reklo je "Nezavisnim" da ta stranka neće prihvatiti Dodikov prijedlog, nakon što je sličnu ponudu SDS-u u nedjelju odbio Glavni odbor te stranke.

Dragan Čović, lider HDZ BiH, rekao je juče u Mostaru da u pregovorima između HDZ BiH, SNSD-a i SDA neće biti DF-a, jer je to bošnjačka stranka, koja ne može učestvovati u pregovorima.

"Stvar je SDA koga će oni imati u tom bloku. U pregovorima neće biti DF-a, već samo ove tri stranke", poručio je Čović i na ovaj način se prvi put oglasio po pitanju ulaska DF-a u pregovore za konstituisanje vlasti na nivou BiH i FBiH. Čović je ovim poručio da je stvar SDA kome će ustupiti ministarska mjesta u okviru svoje kvote, imajući u vidu antagonizam koji postoji između njega i Željka Komšića, lidera DF-a, koga Čović smatra nelegitimnim hrvatskim predstavnikom u Predsjedništvu BiH. Čović je, naime, nakon jučerašnje sjednice Hrvatskog narodnog sabora (HNS) u Mostaru poručio da je formiranje Vijeća ministara BiH usaglašeno između tri politička bloka i da sada moraju razgovarati o raspodjeli resora.

"Čekam ovih dana da što prije sjednemo da ne bismo došli u druge probleme u vezi s popunom resora. Tu ne vidim nikakve tehničke probleme", rekao je Čović. Naveo je da HNS razgovara sa svim partnerima kada je riječ o federalnoj vlasti.

"Prva tačka treba da bude izborno zakonodavstvo, bez tog nećemo ni ulaziti u vlast", istakao je Čović, koji želi do narednih izbora riješiti pitanje izbora hrvatskog člana Predsjedništva na način koji je prihvatljiv strankama sa centralom u Mostaru.

Dženan Đonlagić, član Predsjedništva DF-a i šef Kluba poslanika ove stranke u Predstavničkom domu BiH, kaže da se pregovori vode na nivou generalnih sekretara DF-a i SDA, na temelju usvojenih zaključaka Predsjedništva DF-a.

"Razgovori o pozicijama nisu uopšte tema niti je nama to primarno, jer je fokus na konkretizaciji mjera koje treba da budu realizovane na državnom i entitetskom nivou", poručio je Đonlagić.

Komentarišući Čovićevu izjavu, Đonlagić je "Nezavisnim" rekao da on provocira jer je njegova želja da u vlasti bude paket SDP, SBB i PDA.

Govedarica je nakon sjednice Glavnog odbora u Istočnom Sarajevu rekao da je procjena ovog stranačkog tijela da SDS u ovom momentu ne interesuje nijedna pozicija ni funkcija, te da odbijaju ponudu SNSD-a, ali je isto tako poručio da će podržati sve kvalitetne odluke i rješenja od značaja i interesa za RS.

Bakir Izetbegović, lider SDA, je krajem prošle sedmice najavio nastavak pregovora u ovoj sedmici. Iz SNSD-a su potvrdili da datum nisu precizirali, ali da će sastanak svakako biti u ovoj sedmici. Iz SDA juče nisu bili raspoloženi davati izjave uz obrazloženje da je već sve rečeno prošle sedmice i da predstoje razgovori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije