BiH

PDP i SDS: Naše legitimno pravo da uđemo u pregovore o formiranju Savjeta ministara

PDP i SDS: Naše legitimno pravo da uđemo u pregovore o formiranju Savjeta ministara
Foto: N.N. | PDP i SDS: Naše legitimno pravo da uđemo u pregovore o formiranju Savjeta ministara

BANJALUKA - PDP i SDS smatraju da je njihovo legitimno pravo da uđu u pregovore o formiranju novog Savjeta ministara, zaključeno je ovo nakon sastanka rukovodstava dvije stranke.

Mirko Šarović, predsjednik SDS-a, rakao je da SNSD, HDZ i SDA već godinu dana bezuspješno pokušavaju formirati novu većinu i dodao da će SDS i PDP u narednom periodu preduzeti neke korake, ne želeći otkrivati detalje.

"Savjet ministara će formirati onaj ko uspije da obezbijedi 22 glasa u parlamentu. Sve ostalo je prazna priča kojom se objavljuje javnost", rekao je Šarović.

On je istakao da će tražiti i nove partnere za razgovor, ističući i da su otvoreni za saradnju s DNS-om, koji je trenutno u zategnutim odnosima sa SNSD-om.

"DNS sad ima svoje brige i probleme i na njima je da donesu odluke koje oni žele da donesu", rekao je on.

Upitan kako bi on riješio pitanje Godišnjeg akcionog programa za NATO, Šarović je rekao da i ovaj redukovani dokument o kojem se razgovara vodi BiH u NATO, te ističe da bi SDS predložio da se o tom dokumentu ne raspravlja prije 2022. godine, a da se u međuvremenu radi na odblokiranju Predstavničkog doma i omogućavanju da parlament BiH počne da radi.

Osim o formiranju vlasti, rekli su da su razgovarali o Izbornom zakonu, javnom servisu i posebnoj sjednici NS RS koja će se održati krajem mjesca.

Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, je rekao da je koalicija opozicionih stranaka na proteklim izborima osvojila 250.000 glasova, a SNSD 260.000, te da im broj osvojenih glasova daje za pravo da razgovaraju i o formiranju vlasti na nivou BiH, izmjenama Izbornog zakona, radu javnog radiotelevizijskog sistema, te o predstojećoj sjednici Narodne skupštine RS.

"BiH je i srpska i hrvatska i bošnjačka i naša je obaveza da budemo prisutni u institucijama BiH i da se borimo za interese svog naroda i građana RS. Najveća izdaja bi bila da se povučemo", rekao je Borenović.

Rekao je da će izborni proces izgubiti legitimitet ako se ne usvoje izmjene, podsjećajući da PDP već ima gotov prijedlog, a da je i SDS na putu da predstavi svoje prijedloge.

Što se tiče javnog servisa, oba lidera su izrazili nezadovoljstvo njegovim radom, te su istakli da će tražiti da on bude u službi svih građana RS, a ne trenutne vlasti.

Što se tiče predstojeće sjednice NS RS o deklaraciji SDA, oni su rekli da očekuju da sve stranke iz RS budu uključene u prijedloge i zaključke a ne da oni, kako su rekli, budu doneseni s jednog mjesta bez učešća opozicije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije