BiH

PIC odbacuje zaključke Narodne skupštine RS, Rusija protiv

PIC odbacuje zaključke Narodne skupštine RS, Rusija protiv
Foto: Arhiva | PIC odbacuje zaključke Narodne skupštine RS, Rusija protiv
M.B.

BANJALUKA - Ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Savjeta za provođenje mira (PIC) odbacili su zaključke Narodne skupštine RS, od 11. novembra ove godine, jer se zasnivaju na, kako kažu, pogrešnom tumačenju Dejtonskog mirovnog sporazuma.

U izjavi ambasadora, sa kojom se Ruska Federacija ne slaže, navedeno je da je "BiH je priznata kao suverena država 1992. godine, te je potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma transformisana u državu koja se sastoji od dva entiteta. Zaključci Narodne skupštine Republike Srpske su u suprotnosti sa ovim činjenicama".

"Interesima RS se služi ne putem poništavanja suštinskih reformi, nego putem provođenja reformi okrenutih ka budućnosti kojima se podržava i jača sigurnost, stabilnost i prosperitet BiH i smanjuje njeno oslanjanje na međunarodnu superviziju", nevedeno je u izjavi ambasadora.

Kako je navedeno "BiH uživa suverenitet, a Ustav BiH ne ostavlja prostor za 'suverenitet' entiteta, koji pravno postoje samo na osnovu Ustava BiH. To je u više navrata potvrdio Ustavni sud BiH". 

"RS nema pravo na otcjepljenje; djeluje u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom, koji priznaje teritorijalni integritet, političku nezavisnost i suverenitet BiH", navedeno je u zajedničkoj izjavi ambasadora u kojoj se dodaje da je "Ustavni sud BiH svojim odlukama uspostavio sveobuhvatnu sudsku praksu o BiH, njenim nadležnostima i statusu konstitutivnih naroda". 

"Odluke Ustavnog suda BiH su konačne i obavezujuće i Narodna skupština RS nije u poziciji da bira koje odluke će provoditi, a koje neće. Prisustvo stranih sudija u Ustavnom sudu je utvrđeno Ustavom BiH i nadležnost za odlučivanje o njihovom prisustvu pripada Parlamentarnoj skupštini BiH", navedeno je u izjavi. 

U izjavi ambasadora se navodi da "RS na osnovu Dejtonskog mirovnog sporazuma ima obavezu da djeluje u skladu s odlukama institucija BiH i da pruža svu neophodnu pomoć vlastima BiH kako bi im se omogućilo da poštuju međunarodne obaveze BiH".

Ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Savjeta za provođenje mira u potpunosti podržavaju institucije na državnom nivou koje su potrebne za uspješno funkcioniranje oba entiteta i pozivaju organe RS da se "suzdrže od podrivanja tih institucija". 

Ambasadori su u izjavi naveli su da u potpunosti podržavaju visokog predstavnika i njegov mandat te izražavaju pohvale za napore visokog predstavnika u implementaciji Dejtonskog mirovnog sporazuma.  Dodali su i da pružaju podršku svim agencijama koje su uključene u implementaciju mirovnog sporazuma. 

"Međunarodna zajednica zadržava neophodne instrumente u svrhu očuvanja provođenja Dejtonskog mirovnog sporazuma", zaključili su ambasadori.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Još jedna velika investicija Central osiguranja

Marketing tim / 26.07.2021 10:46

U proteklom periodu Central osiguranje d.d. i Testing centar d.o.o. su svojoj poslovnoj mreži dodali još jednu stanicu tehničkog pregleda. Radi se o kupovini suvremenog tehničkog pregleda u Kreševu.

Central osiguranja d.d. | Još jedna velika investicija Central osiguranja

Ovom akvizicijom, Central osiguranje d.d. i Testing centar d.o.o. potvrđuju poslovnu politiku stalnog rasta i razvoja. Kako Central osiguranje d.d., uspijeva održavati stalni rast i rekordnu premiju objasnio je Predsjednik Uprave i direktor Central osiguranja Feđa Morankić.

„Nakon prvih šest mjeseci ove godine, možemo reći da je solventnost Društva izuzetno dobra, a efikasnost i efektivnost pridonose tomu da je društvo finansijski i operativno stabilno. Pandemija, promjene na tržištu osiguranja, promjene u očekivanjima i ponašanjima kupaca su izazovi s kojima se kompanije susreću u svakodnevnom poslovanju. Mi u Centralu smo izazove prepoznali na vrijeme, a o čemu najbolje svjedoče rezultati poslovanja za prvih šest mjeseci 2021. godine,“ objašnjava Morankić.

Prema službenim podacima, Central osiguranje je u periodu od prvog do šestog mjeseca 2021. godine, s premijom od 22.523.285,00 KM, a u odnosu na isti period prethodne godine, ostvarilo rast od 11,02%.

Rast je zabilježen u svim vidovima osiguranja, kao što su osiguranje od auto odgovornosti, kasko, zaštita bonusa, pomoć na cesti, odgovornost vozara i drugo.

 „U prvih pola godine, na više od 40 stanica, u Testing centru je završeno 65 000 tehničkih pregleda. Nastavno dosadašnjem pozitivnom poslovnom širenju, Testing centar i dalje ide u pozitivnom pravcu, čemu u prilog ide i posljednja velika investicija, kupnja stanice tehničkog pregleda u Kreševu“, kaže Ivan Kožul, direktor Testing centra d.o.o.

Pred društvima predstoje dalja investiranja, razvoj i kontinuirano unapređenje poslovanja. Kako u području upravljanja, tako i u području poslovnih procesa, izazovi se kontinuirano nameću. „Strateško planiranje, stalne inovacije, velike akvizicije i ulaganja, edukacija i motivacija uposlenika te digitalizacija su samo neke od metoda kojima se u Centralu služimo, kako bi ostvarili naš krajnji cilj da postanemo tržišni lider“, navodi Morankić.

Pored navedene akvizicije, Central osiguranje ima u planu za ovu, ali i naredne godine i dalje rasti i povećavati svoj tržišni potencijal novim ulaganjima, o čemu će javnost biti pravovremeno obaviještena.

Najčitanije