BiH

PIC pozdravlja imenovanje Tegeltije

PIC pozdravlja imenovanje Tegeltije
Foto: Nedžad Uglješa | PIC pozdravlja imenovanje Tegeltije

SARAJEVO – Politički direktori Vijeća za implementaciju mira (PIC) pozdravili su danas odluku da se Zoran Tegeltija imenuje za kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara.

"Nadamo se da će sada početi ubrzane reforme. Apelujemo da se formiranje vlasti što prije završi i na nivou FBiH i kantonima. Budžet BiH zmarznut je već sedam godina na nivou od 950 miliona KM, što ograničava kapacitete države da funkcionira u skladu sa svojim ustavnim i zakonskim obavezama. Apelujemo na brzo usvajanje budžeta", rekao je zamjenik visokog predstavnika Majkl Skelen.

Dodao je da je stav Upravnog odbora PIC-a da se vlast ostvaruje provođenjem reformi koji jačaju sigurnost i unapređuju odgovornost domaćih institucija.

"U tom smislu UO PIC je podsjetio na svoje zaključke od 13. oktobra na zaključke Nardone skupštine RS i da je to protivno standardima demokratije jer predstavlja direktan udar na autonomiju i nezavisnost zvaničnika iz RS na državni nivo. Apelujemo na zvaničnuike da se održe izbori u Mostaru", objasnio je on

Valentin Incko, visoki predstavnik u BiH, rekao je da je PIC raspravljao i o migrantskoj krizi i da su zbog toga razgovarali sa Zoranom Galićem, direktorom Granične policije BiH, i Slobodanom Ujićem, direktorom Službe za poslove sa strancima.

"Govorili smo o granicama i državnom budžetu. Ujić nas je informirao o tretmanu stranaca. I RS i kantoni, osim USK, moraju uraditi više, jer ovo su pitanja koja utiču na cijelu zemlju", kazao je Incko.

Ruska Federacija se nije se složila sa kominikeom i tražila je da se to uvrsti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije