BiH

PIC pozvao vlasti RS da sarađuju sa Šmitom

PIC pozvao vlasti RS da sarađuju sa Šmitom
Foto: Fena | PIC pozvao vlasti RS da sarađuju sa Šmitom

SARAJEVO – Upravni odbor Savjeta za provođenje mira (PIC) pozvao je vlasti u Republici Srpskoj da hitno napuste politiku nepriznavanja i nesaradnje sa Kristijanom Šmitom.

Podsjećamo, Republika Srpska ne priznaje Šmita za visokog predstavnika, a iz PIC-a navode da očekuju od vlasti Srpske da s njim konstruktivno sarađuju dodajući da napadi na visokog predstavnika i podrivanje njegovih aktivnosti ozbiljno utiču na provođenje civilnih aspekata Opšteg okvirnog sporazuma za mir.

Naglasili su da provođenje Opšteg okvirnoga sporazuma za mir i dalje predstavlja temelj za stabilnu, sigurnu i prosperitetnu Bosnu i Hercegovinu, kao i to da su oni neupitno opredjeljeni za teritorijalni integritet i temeljnu strukturu BiH kao jedinstvene i suverene države koja se sastoji od dva entiteta.

"Upravni odbor ponavlja da entiteti nemaju pravo na otcjepljenje od BiH i da oni pravno postoje samo na osnovu Ustava BiH. Podsjećamo vlasti u BiH da je Ustav BiH sastavni dio Opšteg okvirnog sporazuma za mir i da su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obavezujuće i moraju da se sprovode. Upravni odbor još jednom potvrđuje svoju punu podršku visokom predstavniku u obezbjeđenju punog poštivanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH i provođenju njegovog mandata u skladu sa Aneksom 10 i odgovarajućim rezolucijama Savjeta bezbjednosti UN-a, što ostaje nepromijenjeno", navode iz UO PIC.

Kako su dodali, međunarodna zajednica i dalje zadržava potrebne instrumente za osiguranje provođenja Opšteg okvirnog sporazuma za mir.

"Upravni odbor Savjeta za provođenje mira naglašava potrebu za punom implementacijom programa 5+2, što je i dalje uslov za zatvaranje Kancelarije visokog predstavnika", naveli su oni.

Iz PIC-a su istakli da očekuju od organa vlasti BiH da bez daljnjeg odlaganja usvoje budžet institucija BiH za 2024. godinu.

Podsjetili su da su se strane u Sporazumu obavezale su se da će u potpunosti poštovati suverenu jednakost, teritorijalni integritet i političku nezavisnost Bosne i Hercegovine i da će u potpunosti poštovati i promovisati ispunjavanje obaveza preuzetih aneksima Opšteg okvirnog sporazuma za mir, uključujući i njen Ustav.

Upravni odbor PIC-a dotakao se i Nacrta zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija koji je povučen iz procedure, te su izrazili žaljenje zbog negativnog efekta i štete koju je ovaj nacrt zakona već proizveo kada su u pitanju prostor za građansko djelovanje, sloboda udruživanja i sloboda izražavanja.

"UO PIC-a dalje poziva vlasti RS da povuku odluku o kriminalizaciji klevete, kao i da obustave sve aktivnosti koje ugrožavaju politički pluralizam, slobodu medija, slobodu govora i prostor za civilno društvo, te stigmatizuju manjine. Ovakvom postupanju nije mjesto u demokratskom društvu i u suprotnosti je sa višestruko istaknutim opredjeljenjem rukovodstva RS da radi na napretku cijele zemlje ka evropskim integracijama", navodi se u saopštenju.

Takođe, PIC je pozvao i vlasti u FBiH da brzo izvrše preostala imenovanja u Ustavni sud FBiH i u regulatorna tijela te da usvoje i provedu zakone koji osiguravaju veću transparentnost i integritet javnih funkcija, suzbijaju korupciju i podržavaju ekonomski rast. Ovi koraci su neophodni za dalje unapređenje funkcionalnosti entiteta.

"UO PIC-a pozdravlja imenovanje jednog sudije u Ustavni sud BiH od strane Predstavničkog doma FBiH i poziva Narodnu skupštinu RS da brzo izvrši imenovanje dvoje sudija kako bi se uspostavio puni sastav Ustavnog suda BiH u cilju osiguranja njegovog efikasnog funkcionisanja", naveli su oni.

Oni su pozvali i da sve javne zvaničnike u BiH da okončaju praksu negiranja genocida i da rade zajedno na izgradnji povjerenja i razumijevanja u interesu stabilnosti, mira i prosperiteta BiH.

"UO PIC-a poziva sve strane da promovišu okruženje koje će pogodovati pomirenju, a koje se može graditi samo na istini, miru i pravdi. Svi politički lideri u BiH imaju odgovornost da vode ovaj proces, zasnovan na dijalogu i međusobnom poštovanju. To zahtijeva prihvatanje i priznavanje činjenica, podučavanje budućih generacija istini, odavanje počasti i sjećanje na sve žrtve bez obzira na njihovu nacionalnost, rad na lociranju, pronalasku i identifikaciji nestalih, te istragu i krivično gonjenje osumnjičenih koji su i dalje na slobodi. Dijalog i povjerenje su preduslovi za stabilnost i prosperitet Bosne i Hercegovine, kao i za održiv ekonomski razvoj", istakli su iz PIC-a.

Takođe, pozdravili su odluku Evropskog savjeta da otvori pristupne pregovore sa BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije