BiH

Pala inicijativa SDA da pripoji policiju Sudu BiH

Pala inicijativa SDA da pripoji policiju Sudu BiH
Foto: N.N. | Pala inicijativa SDA da pripoji policiju Sudu BiH

SARAJEVO - Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma BiH odbila je inicijativu Stranke demokratske akcije (SDA) za izmjenu Zakona o sudskoj policiji BiH u smjeru da ona bude organizaciona jedinica Suda BiH, a ne kao što je sada slučaj - Ministarstva pravde BiH.

"Poslanici SNSD-a i HDZ-a su bili protiv te inicijative i nije bilo rasprave o njoj. Sudska policija je osnovana da opslužuje pravosudne organe na nivou Bosne i Hercegovine, privodi osumnjičene, osigurava ročišta, itd. Izmjene Zakona o sudskoj policiji BiH se mogu pripremiti i uputiti u parlament, ali po glasanju u Ustavnopravnoj komisiji vidljivo je da on nema prolaz", rekla je Alma Čolo, predsjedavajuća Ustavnopravne komisije.

I prije glasanja na sjednici ove komisije moglo se zaključiti da inicijativa neće imati prolaz jer, kako kaže i Čolo, logično je da je HDZ protiv toga iz razloga što imaju svog ministra pravde BiH, koji je sada praktično nadležan i upravlja tom policijom.

Iz SDA inicijativu su predložili tvrdeći da su izmjene i dopune Zakona o sudskoj policiji BiH neophodne iz razloga poboljšanja sigurnosti, operativnosti i efikasnosti Suda BiH u izvršavanju svojih zakonskih nadležnosti.

"Sudska policija FBiH se nalazi u sastavu Vrhovnog suda FBiH, a Sudska policija Republike Srpske u sastavu Vrhovnog suda RS. Sudska policija BiH je usko vezana za Sud BiH i kao takva treba da bude u sastavu tog suda, a u prilog tome ide naprijed navedeno ustrojstvo sudske policije u entitetima", navodi se u tekstu inicijative SDA, koja nije dobila podršku. 

Inače, sama inicijativa upućena je Kolegijumu Predstavničkog doma BiH, koji je Ustavnopravnu komisiju odredio kao nadležnu da je razmatra. Da je kojim slučajem usvojena inicijativa SDA, Savjet ministara BiH bi bio u obavezi da u roku od 90 dana parlamentu BiH predloži izmjene Zakona o sudskoj policiji u smjeru da ta policija bude pod Sudom BiH. Trenutno Sudska policija BiH organizovana je pri Odjeljenju za sudsku policiju pri Ministarstvu pravde BiH, a njen osnovni zadatak je pomoć Sudu i Tužilaštvu BiH u smislu pribavljanja informacija, izvršavanja naredbi Suda BiH za prinudno dovođenje svjedoka ili optuženih lica, zatim sprovođenje osuđenih u zatvore, kao i održavanje reda u sudnicama i obezbjeđivanje sudija, službenika Suda BiH i Tužilaštva BiH, kao i sprovođenje naredbi Suda BiH za ekstradiciju te unutrašnje osiguranje kompleksa pravosudnih institucija.

Prema zakonima o sudskoj policiji u Srpskoj i FBiH, predsjednici vrhovnih sudova upravljaju sudskom policijom i odgovorni su za njen zakonit rad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije