BiH

Pala odluka, NATO dobija novog šefa

Pala odluka, NATO dobija novog šefa
Foto: Tanjug | Pala odluka, NATO dobija novog šefa

BUKUREŠT – Holandski premijer Mark Rute biće sljedeći generalni sekretar NATO-a nakon što su se sve 32 članice alijanse složile da odlazeći premijer naslijedi trenutnog šefa NATO-a Jensa Stoltenberga, objavio je Politico.

Ta vijest dolazi nakon što je rumunski predsednik Klaus Johanis objavio da povlači svoju kandidaturu za generalnog sekretara NATO-a i da će njegova zemlja podržati Ruteovu kandidaturu, prenosi Tanjug.

Rumunski vrhovni savjet odbrane takođe je odlučio da Ukrajini pokloni jedan od dva operativna sistema "Patriot", ali pod uslovom daljih pregovora sa saveznicima da ga zamijeni sličnim sistemom protivvazdušne odbrane, prenosi Reuters.

NATO bira šefa Sjevernoatlantske alijanse na osnovu konsenzusa, a 29 zemalja članica već je podržalo Rutea kao Stoltenbergovog nasljednika, dok su Mađarska, Slovačka i Rumunija bile posljednje koje su se opirale toj opciji.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg prvi put je podržao Rutea kao kandidata za novog generalnog sekretara, opisujući ga kao "vrlo jakog kandidata".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije