BiH

Palmer: U Brčkom urađeno mnogo dobrih stvari

Palmer: U Brčkom urađeno mnogo dobrih stvari
Foto: Srna | Palmer: U Brčkom urađeno mnogo dobrih stvari

BRČKO - Specijalni predstavnik SAD za zapadni Balkan Metju Palmer rekao je danas, nakon obilaska brčanske luke, da je u distriktu urađeno mnogo dobrih stvari, posebno u oblasti infrastrukture.

Palmer je rekao novinarima da su podjednako važni i nedavno usvojeni propisi o regulisanju sukoba interesa, zakoni o javnom okupljanju i da je to još jedan pokazatelj da je rukovodstvo Brčko distrikta u stanju da se okupi oko istog stola i postigne kompromis za boljitak svih građana.

"Mnogo posla je još pred nama. Ono što predstoji kao borba ne samo za Brčko distrikt, nego i za ostatak BiH je posvećenost njenih lidera borbi protiv korupcije. U tome će im međunarodna zajednica i SAD biti jaka podrška", poručio je Palmer.

Gradonačelnik Brčkog Esed Kadrić rekao je da je Palmer u Brčko došao da podrži vlasti distrikta u borbi protiv korupcije, u realizaciji krupnih infrastrukturnih projekata i poslovnih inicijativa privatnih investitora, kao i u uspostavljanju institucija koje se bave sprečavanjem sukoba interesa.

"Sa američkom Ambasadom ćemo potpisati određeni memorandum koji će biti praktikovan i u Brčkom u smislu podrške i razmjene iskustava angažmana određenih osoba koje će obučavati naše službenike u ovim oblastima", pojasnio je Kadrić.

Foto: Srna
Foto: Srna

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta Siniša Milić rekao je da je posjeta specijalnog američkog izaslanika za zapadni Balkan svojevrsno priznanje za aktivnosti i rezultate ostvarene u distriktu u protekle dvije i po godine, te da je Palmer iskazao interesovanje za buduće planove lokalnih struktura vlasti sa akcentom na nadogradnju pravnog okvira distrikta, borbu protiv korupcije i jačanje ekonomije i infrastrukture.

"Gospodin Palmer je iskazao interes za perspektive Brčkog po okončanju međunarodne supervizije jer je jasno da ni distrikt, a ni BiH ne mogu u evropske integracije sa upravljačkim mehanizmom koji dolazi iz međunarodne zajednice. Očekuje pozitivne promjene i na nivou BiH kada je riječ o postizanju političkog konsenzusa o ograničenim promjenama Ustava i izbornog zakonodavstva", istakao je Milić.

Direktor Javnog preduzeća "Luka Brčko" Perica Josić rekao je da je brčanska luka postala veliko gradilište, da je počela njena rekonstrukcija i da se nada da će uspješno biti privedeni kraju tenderi koji se odnose na nabavku krana i rekonstrukciju pruge sa izgradnjom pristupnog puta.

Specijalni predstavnik SAD za zapadni Balkan Metju Palmer sastao se danas u Gradskoj vijećnici u Brčkom sa rukovodstvom Vlade i Skupštine distrikta, te je zajedno sa njima, nakon sastanka, posjetio brčansku luku.

Palmer je distrikt posjetio zajedno sa zamjenikom visokog predstavnikom i supervizorom za Brčko Majklom Skenlanom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije