BiH

Palmer i Čović: Malo vremena za reformu, stranci samo kao podrška

Palmer i Čović: Malo vremena za reformu, stranci samo kao podrška
Foto: Nedžad Uglješa | Palmer i Čović: Malo vremena za reformu, stranci samo kao podrška

Metju Palmer, američki izaslanik za reformu Izbornog zakona BiH rekao je da je Izborna reforma ključna te da je ostalo jako malo vremena ali da je bitno da izbori budu na jesen.

On je nakon sastanka sa članovima oba doma kolegijuma Parlametna BiH rekao da je bitno da se svaki glas čuje i da bude prebrojan te da je veoma važno da građani u ravnopravnoj utakmici imaju priliku da se kandituju.

Osim Palmera, sastanku sa članovima oba doma kolegijuma Parlamenta BiH prisustvovala je i Angelina Ejshort, direktor pri Evropskoj službi za vanjske poslove koja je rekla da je bilo govora o blokadi institucija BiH i izbornim reformama.

"Vjerujem da je saglasnost svih političkih subjekata po pitanju izborne i ustavne reforme jedno od ključnih pitanja, međutim do te saglasnosti još nismo došli. Mi smo tražili od političkih subjekata saradnju i kompromise, veoma je bitno da svi politički subjekti rade na ovom pitanju", rekla je Ajhorstova dodajući da je povjerenje u izborni proces znatno narušeno.

Dragan Čović, predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH rekao je da je na sastanku domaćim zvaničnicima stavljeno do znanja da izborna reforma treba biti unutrašnji dogovor te da su međunarodni predstavnici tu samo kao podrška.

On je rekao da je na sastanku naglašeno šta bi trebalo napraviti da bi se realizovao dogovor iz Mostara, sprovele presude Ustavnog suda i Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu te legitinmo predstavljanje konstitutivnih naroda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije