BiH

Pandemija trajno promijenila NATO

Pandemija trajno promijenila NATO
Foto: Anadolija | Pandemija je trajno promijenila NATO

BRISEL, BANJALUKA - Pandemija virusa korona promijenila je cijeli svijet i svi se slažu da ništa više neće biti kao prije. U kojoj mjeri su se te promjene desile, još ne postoji konsenzus, ali da je došlo do promjena u svim sferama niko ne sumnja.

Jedna od oblasti koje su trajno promijenjene je sektor odbrane, a u sklopu toga i NATO je pretrpio velike promjene, koje će se tek odraziti narednih godina. Tokom konferencije u martu o efektima virusa korona na NATO odbrambene resurse, ustanovljeno je nekoliko ključnih oblasti koje je p andemijatrajno promijenila. 

Kao prvo, kako je naglašeno, poučeni iskustvom pandemije, članice NATO-a će potpuno promijeniti logistički lanac opreme i drugih strateških potrepština. Primjera radi, NATO je prije pandemije decenijama koristio logistički pristup "tačno na vrijeme", koji podrazumijeva nabavku opreme u ono vrijeme kada se ona namjerava koristiti.

Na ovaj način štede se i vrijeme i novac na nepotrebno skladištenje robe koja možda na kraju neće ni biti upotrijebljena. Napomene radi, ovo se ne odnosi na oružje i municiju, već na pomoćnu opremu i strateške resurse.

Tokom pandemije NATO nije bio u stanju da pomogne u dovoljnoj mjeri svojim članicama u nabavci medicinske opreme jer pristup "tačno na vrijeme" podrazumijeva naručivanje robe u trenutku kada je ona potrebna.

Ovaj pristup je potpuno zakazao i NATO nije bio u stanju da umanji pritisak na zdravstveni sistem svojih članica, što Alijansa vidi i kao veliki bezbjednosni izazov, posebno imajući u vidu da se većina ove robe nabavlja iz Kine, koju NATO sve više vidi kao strateškog rivala.

Druga velika promjena odnosi se na virtuelno planiranje i konferencije i sastanke koji se održavaju virtuelno. Iako je NATO i ranije koristio komunikacione tehnike u organizovanju sastanaka i planiranja, pandemija je ovaj vid organizacije podigla na potpuno novi nivo.

Čak i martovska konferencija o kojoj govorimo je u potpunosti održana virtuelno, a konstatovano je da je potpuno virtuelno uvezivanje značajno poboljšalo planiranje i organizovanje operacija.

Treća promjena je povezana s prethodnom i odnosi se na sigurnost interneta. Ukoliko bi se glavnina operativnih operacija prenijela na veb, pucanje veza i onesposobljavanje interneta dovelo bi do ozbiljnih bezbjednosnih izazova i otežavanje planiranja.

Virtuelna bezbjednost dio je i ranijih NATO strategija, ali je pandemija dovela do potpuno novog osmišljavanja ovog koncepta, a čiji efekti će se osjetiti narednih godina.

"National Defense", jedan od najpoznatijih vojnih magazina, ističe da je pandemija dovela do još jedne velike promjene. Naime, kako kažu, pandemija je zamaglila liniju između civilnog i vojnog.

Oni naglašavaju da je pandemija predstavljala ozbiljan bezbjednosni izazov na koji je NATO odgovorio svojim kapacitetima, a da se pritom radilo o isključivo civilnoj prijetnji bez vojnih elemenata, što je novum.

"Ovo je evolucija epskih proporcija. Naučiti lekciju iz svake krize i pokušati se pripremiti za sljedeću, koliko god ona mogla biti strašna, osnovni je dio održavanja bezbjednosti za milijardu ljudi koje štiti NATO", naglašeno je.

Sljedeća oblast, iako sama po sebi nije nova, dobila je nove elemente, a odnosi se na dezinformisanje i lažne vijesti. Naime, poznato je da NATO Rusiju vidi kao glavnu prijetnju kad je u pitanju ova oblast, te da je NATO već prije nekoliko godina borbu protiv lažnih vijesti uvrstio kao jedan od strateških prioriteta. Međutim, pandemija je dovela do osmišljavanja potpuno novog odnosa NATO-a i građanskog društva, jer se pokazalo da je za bezbjedno okruženje važno imati jake i otporne državne institucije. Na koji način će NATO ovu oblast ukorporirati u svoja strateška promišljanja, ostaje da se vidi.

Inače, kada je u pitanju odnos između NATO-a i BiH u kontekstu pandemije, NATO članice su dovozile medicinsku opremu i pomoć, a BiH je imala i mogućnost da koristi Evroatlanski centar za koordinaciju odgovora na katastrofe. BiH je proteklih godina učestvovala u svim vježbama ovog centra, a nekoliko vježbi održano je i u BiH.

 

Objavljivanje ovog teksta je dijelom finansirano grantom Ministarstva spoljnih poslova Sjedinjenih Američkih Država (Department of State). Mišljenja, nalazi i zaključci koji su ovdje navedeni pripadaju autorima i ne odražavaju nužno mišljenja, nalaze i zaključke Ministarstva spoljnih poslova Sjedinjenih Američkih Država.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije