BiH

Parlamentarce posvađali konstitutivni narodi

Parlamentarce posvađali konstitutivni narodi
Foto: european parliament | Parlamentarce posvađali konstitutivni narodi

BRISEL – Odbor za spoljne poslove Evropskog parlamenta raspravljao je danas o Izvještaju specijalnog izvjestioca Evropskog parlamenta za BiH u kojem je istaknuta podrška teritorijalnom integritetu BiH, reformi Izbornog zakona i upućen poziv domaćim političarima da rade na ispunjavanju 14 ključnih prioriteta.

Članovi odbora su posebno govorili o 14 prioriteta EU, pozvali su Evropski savjet da uvede sankcije onima koji ugrožavaju BiH, a svi su bili saglasni da se izbori moraju održati čak i ako ne dođe do dogovora. 

Inače, kako smo ranije u više navrata naglašavali, Evropski parlament nema ovlaštenja kad je u pitanju politika EU, već je njegova uloga savjetodavna. 

Članovi odbora koji dolaze iz lijevih partija izrazili su primjedbu zašto se u izvještaju nalaze odredbe o konstitutivnosti naroda, dok su članovi centrističkih i konzervativnih stranaka, među kojima je i Željana Zovko iz HDZ-a Hrvatske, napomenuli da postoje opravdani razlozi što se taj pojam nalazi u izvještaju.

U dijelu koji je razljutio poslanike ljevice i lijevog centra spominje se reforma Izbornog zakona.

"Pozivamo na izbalansiranu izbornu i ustavnu reformu, u skladu i s principima EU i odlukama međunarodnih sudova i Ustavnog suda koje uključuju jednakosti tri konstitutivna naroda i svih građana i nesmetanu tranziciju od Dejtona ka Brisela", navedeno je u Izvještaju. 

Na primjedbe pojedinih poslanika i članova Odbora da niko osim konstitutivnih naroda nema politička prava, Zovko je odgovorila podacima s posljednjeg popisa stanovništva, po kojem, kako je istakla, Bošnjaka ima 1,7 miliona, Srba oko milion, a Hrvata oko 570.000, te da onih koji se izjašnjavaju kao ostali ima 123.000, te da se ne radi o stotinama hiljada ljudi, kako su tvrdili neki u Odboru. 

"Mislim kada govorite o konstitutivnim narodima na taj način da zadiremo u Ustav BiH, a opasno je zadirati u temelje jedne države", rekla je ona. 

Dejvid Mekalister, predsjednik Odbora, je na početku rasprave istakao da u BiH nije ostvaren dovoljan napredak, te da je potrebno uložiti napor da se spriječi blokiranje i potkopavanje državnih institucija. 

"Važno je uložiti značajne napore kako bi se osnažili vladavina prava, borba protiv korupcije, i organiziranog kriminala. Borba protiv dezinformisanja i stranog uplitanja takođe. Važno je da se osigura jednakost građana i integritet izbornog procesa", rekao je on. 

Paulo Rangel, izvjestilac i autor izvještaja, držao se uravnotežene slike, i nije ulazio u debatu o konstitutivnosti naroda. I on je skrenuo pažnju na potrebu očuvanja teritorijalnog integriteta BiH, i osudio je "secesionizam političke elite iz RS". 

Po njemu, osim ovog, prijetnja za BiH je nepostizanje dogovora oko reforme Izbornog zakona. Pozvao je na ciljane sankcije protiv onih koji destabiliziraju BiH, a osudio je i poteze zvanične Moskve u BiH. 

"BiH bi mogla biti sljedeći front destabilizacije koje bi Kremlj želio otvoriti. OHR i operacija Altea moraju i dalje raditi na održavanu mira", rekao je on i pozvao BiH da uskladi svoju politiku s spoljnom politikom EU, posebno kada su u pitanju sankcije Rusiji i Bjelorusiji. 

U Delegaciji EU su nam juče rekli da BiH trenutno ostvaruje minimalan napredak u ispunjavanju 14 ključnih prioriteta. 

"Kako bi se ostvario napredak na putu ka EU, lideri u BiH moraju uskladiti svoju retoričku posvećenost ostvarivanju članstva BiH u EU sa konkretnim aktivnostima koje će omogućiti napredovanje ka budućnosti u EU. Pored toga, rukovodstvo RS treba okončati političku krizu i osigurati povratak u državne institucije u punom kapacitetu kako bi se usvojile reforme koje su u interesu svih građana u BiH", rekli su oni za "Nezavisne novine".* 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije