BiH

Partije iz FBiH u ozbiljnoj pripremi za izbore: Dvije fotelje, a 11 kandidata

Partije iz FBiH u ozbiljnoj pripremi za izbore: Dvije fotelje, a 11 kandidata
Foto: Ilustracija | Partije iz FBiH u ozbiljnoj pripremi za izbore: Dvije fotelje, a 11 kandidata

SARAJEVO - Gotovo sve veće stranke sa sjedištem u Sarajevu vjeruju u dobar rezultat na parlamentarnim izborima u oktobru 2018. te u skladu s tim planiraju istaknuti vlastite kandidate za jednu od dvije najviše funkcije izvršne vlasti u državi - Predsjedništvo BiH.

U ovom trenutku najmanje je desetak političara čija se imena dovode u vezu s kandidaturom za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, a prema svim procjenama analitičara, ali i dosad provedenim anketama, dvojica se pominju kao najozbiljniji kandidati za nasljednika Bakira Izetbegovića: Fahrudin Radončić (SBB) i Denis Zvizdić (SDA).

Njima uz bok je i Senad Šepić (Nezavisni blok), a kao ostali kandidati pominju se i Nermin Nikšić i Denis Bećirović (SDP), Reuf  Bajrović (Građanski savez), Sefer Halilović (BPS) i Amer Jerlagić (Stranka za BiH).

Kad je u pitanju SDA, ne treba isključiti mogućnost kandidature i Sebije Izetbegović, supruge Bakira Izetbegovića, no takav razvoj događaja nesumnjivo bi uzrokovao nove velike turbulencije unutar SDA.

"Nezavisne" su proteklih dana u više navrata pokušale da stupe u kontakt s funkcionerima SDA, ali nijedan nije odgovarao na naše pozive.

U SBB-u još ne žele zvanično da potvrde Radončićevu kandidaturu.

"I pored brojnih poziva i prijedloga javnosti, što pokazuju i ankete, nije mi poznato da li će gospodin Radončić biti kandidat. To je odluka koju će donijeti on sam, o čemu će raspraviti i organi SBB-a. Javnost će o tome biti upoznata na vrijeme", kaže Mirsad Đonglagić, šef Kluba SBB-a u parlamentu BiH.

Nezavisni blok, kao nova politička snaga, još je u procesu registracije i uspostavljanja strukture na prostoru cijele BiH te, kako kaže njihov lider Senad Šepić, izaći će na vrijeme sa svim svojim kandidatima.

Sam Šepić nije želio da govori o svojoj mogućoj kandidaturi, iako je ona, kako saznajemo, potpuno izvjesna.

"Formalnu odluku o tome ko će biti naš kandidat i za člana Predsjedništva utvrdićemo početkom godine", rekao je Šepić.

I u SDP-u tvrde da još nisu razgovarali o kandidaturama, iako naša saznanja govore da su lidera Nermina Nikšića pojedinci već uvjerili da se kandiduje.

"Trenutno smo fokusirani na izborni program za 10 ključnih oblasti koji je pripremljen u formi nacrta za javnu raspravu. Organi SDP-a, kada budu sproveli proceduru delegiranja i izbora kandidata za bilo koju poziciju, javnost će istog trenutka biti obaviještena", kaže Damir Mašić, politički direktor.

Dženan Đonlagić, potpredsjedik DF-a, također kaže da još nisu odlučivali o kandidaturama, pa tako ni o Komšićevoj.

"Građansko-lijevi blok treba da ima zajedničkog kandidata, nekoga ko neće ostati samo kandidat, nego pobijediti i ući u Predsjedništvo. Moj lični stav je da taj kandidat ne bi trebalo da bude iz reda bošnjačkog naroda", poručuje on.

Upravo u "tom grmu i leži zec".

Naime, za hrvatsku poziciju u kolektivnom šefu države mnogo je manja zainteresiranost iz prostog razloga što se rijetko koja stranka usuđuje najaviti svog kandidata koji će "stati na crtu" lideru HDZ-a Draganu Čoviću, čija je nova predsjednička nominacija gotovo izvjesna. Izuzev, ukoliko ljevica ne dogovori jednog kandidata, Hrvata, i suprotstavi ga Čoviću, a kao takav se ponovo pominje upravo Komšić (u opticaju je bio i mostarski profesor Slavo Kukić).

No, to bi tek onda za sobom povuklo posljedice druge vrste jer je HDZ izričito protiv te mogućnosti, zbog čega odsudno žele promjenu Izbornog zakona. Iz HDZ-a, naime, sve vrijeme poručuju da Hrvatima drugi više neće birati predstavnike, pri čemu prevashodno misle na dva ranija Komšićeva izbora u Predsjedništvo BiH pomoću bošnjačkih glasova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije