BiH

Pavić: Nijedna odluka PIC-a nema veću snagu od skupštinske

Pavić: Nijedna odluka PIC-a nema veću snagu od skupštinske
Foto: Srna | Pavić: Nijedna odluka PIC-a nema veću snagu od skupštinske

BANJALUKA - Predsjednik DNS-a Marko Pavić izjavio je danas da nijedna odluka Savjeta za sprovođenje mira (PIK) nema veću snagu od odluke Narodne skupštine Republike Srpske.

"Dosadilo mi je da često jedni izlaze u javnost i kažu da su zabrinuti, pa drugi da su ozbiljno zabrinuti, pa treći da su previše zabrinuti za nas, a niko ne preduzima ništa konkretno da neka pitanja budu riješena", rekao je Pavić novinarima u Banjaluci komentarišući izjavu ambasadora zemalja članica PIC-a.

Odgovarajući na pitanje kako komentariše činjenicu da na posebnoj sjednici Narodne skupštine na kojoj su razmatrana veoma značajna pitanja za Srpsku nije postignuto srpsko jedinstvo, posebno kada se ima u vidu da je SDS državotvorna stranka i da su njeni funkcioneri najviše bili izloženi antidejtonskom djelovanju visokih predstavnika, Pavić je rekao da su očigledno velike razlike između vlasti i opozicije u pristupu mnogim pitanjima.

On je istakao da je za svaki posao najbolje da bude postignuto jedinstvo, ali da, ako ga nema u mišljenjima i programima, onda ga je teško postići i na terenu.

Ambasadori zemalja članica PIK-a ocijenili su da se zaključci Narodne skupštine Republike Srpske usvojeni na posebnoj sjednici zasnivaju na pogrešnom tumačenju Dejtonskog mirovnog sporazuma, zbog čega ih odbacuju.

U izjavi ambasadora, sa kojom Rusija nije saglasna, tvrdi se da BiH uživa suverenitet, a Ustav BiH ne ostavlja prostor za "suverenitet" entiteta, koji pravno postoje samo na osnovu Ustava BiH, te da je to u više navrata potvrdio Ustavni sud BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije