BiH

Pavić: Osnaženo jedinstvo stranke

Pavić: Osnaženo jedinstvo stranke
Foto: N.N. | Pavić: Osnaženo jedinstvo stranke

Banjaluka - Predsjednik DNS-a Marko Pavić izjavio je da osnaženo unutrašnje jedinstvo i da je Glavni odbor danas zaključio da su poslije opštih izbora vršeni udari na ovu stranku zbog toga što je pokazala snagu i dobila veliko povjerenje, a cilj je bio da se sruši njen ugled i poljulja povjerenje građana.

"Ali, to je bilo neuspješno. DNS su napustili funkcioneri i jedan broj članova kojima je prijećeno ili su im obećavane neke funkcije", ocijenio je Pavić u izjavi novinarima u Banjaluci, nakon sjednice Glavnog odbora.

On je naveo da je, "prema ispitivanjima, DNS ostao na istom procentu kada je riječ o povjerenju građana kao što su dobili na izborima".

Pavić je naveo da je Glavni odbor ocijenio povoljnim političke odnose u Srpskoj, da skupštinska većina radi, ali da DNS traži od skupštinske većine i Vlade Srpske da rade na pitanjima ekonomije i zapošljavanja i da to bude prioritet.

"Srpskoj treba rast bruto nacionalnog dohotka od šest odsto da bi mogli govoriti o razvoju. Sa tri do 3,5 odsto možemo samo vraćati dugove koje sada imamo i ostati na ovom nivou, a to znači nazadovanje", smatra je Pavić.

Kada je riječ o koalicionim partnerima, Pavić je rekao kako DNS "nije zadovoljan dosadašnjom raspodjelom funkcija" i da žele da se kroz koalicioni sporazum izbore da njihov broj bude odraz broja poslanika i snage svake stranke, a ne ličnih simpatija, te da se nada da će to biti prihvaćeno.

Pavić je ukazao na potrebu da što prije bude formirana vlast na nivou BiH, jer smatra da nije dobro da se ne poštuje volja naroda.

Prema njegovim riječima, teško je reći kada će taj proces biti završen, jer se postavljaju uslovi, koji su, kako sada stoje stvari, teško sprovodivi.

On je istakao da Izborni zakon treba što prije izmijeniti, da centralno mjesto zauzme stav da mandat bude stranački, a ne lični, te da se tim izmjenama riješi i slučaj Mostara u kojem izbori nisu održani osam godina.

Pavić smatra apsurdnim da se ide u Evropu, a da se ne mogu održati izbori na cijeloj teritoriji BiH i da se ne ispune odluke Evropskog suda za ljudaka prava poput odluke "Sejdić-Finci".

Na današnjoj sjednici Glavnog odbora DNS-a za zamjenika predsjednika stranke izabran je Dragutin Rodić, potpredsjednici su Đorđe Popović i Nenad Nešić, a izabran je i novi Politički savjet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije