BiH

Pećanac: Od pola miliona, danas u FBiH živi 45.000 Srba

Pećanac: Od pola miliona, danas u FBiH živi 45.000 Srba
Foto: N.N. | Pećanac: Od pola miliona, danas u FBiH živi 45.000 Srba

GLAMOČ - U Federaciji BiH (FBiH) danas živi 45.000 Srba za razliku od prijeratnih pola miliona, a sada je najvažnije da na tom prostoru i opstanu, izjavio je Srni predsjednik Saveza srpskih udruženja "Zavičaj" Brane Pećanac nakon sjednice Skupštine ovog saveza.

Pećanac je rekao da je na današnjoj sjednici bilo riječi o tome da se u pojedinim školama na prostoru FBiH, kao što je slučaj u Glamoču, ne uči srpski jezik.

"Mi ćemo tražiti pomoć od svih institucija da se u Glamoču počne izučavati srpski jezik kao maternji. Srpski narod u FBiH treba da postane ravnopravan u svakom smislu, da se radi na očuvanju istorijski, kulturnih i drugih dobara", istakao je Pećanac.

On je naveo kako ima saznanja da će biti asfaltirani pojedini putni pravci na području opština Drvar i Glamoč.

"Riječ je o putevima od Drvara do Glamoča i od Drvara do Istočnog Drvara. Imama saznanja da postoje obećanja od Srbije i Srpske da će se raditi na tome", dodao je Pećanac.

Na današnjoj Skupštini, na kojoj su se okupili predstavnici udruženja koja čine ovaj Savez, bilo je riječi i o ustavno-pravnim problemima, migrantskoj krizi, opadanju nataliteta i drugim problemima s kojima se Srbi u FBiH susreću.

Putni pravac Drvar-Glamoč nije asfaltiran u dužini od dvadesetak kilometara. Vlada Livanjskog kantona ove godine izdvojila je novčana sredstva za modernizaciju dva kilometra od ukupno 400.000 KM predviđenih za asfaltiranje puteva u ovom kantonu.

Mjesta u kojima živi hrvatsko stanovništvo u Livanjskom kantonu potpuno su asfaltirana.

Delegat iz reda Srba u Domu naroda Parlamenta FBiH Goran Broćeta ukazao je na lošu zdravstvenu zaštitu srpskog korpusa u FBiH, posebno u Bosanskom Grahovu gdje ljekar dolazi dva puta sedmično.

On je rekao ranije Srni da posebno težak položaj u Livanjskom kantonu imaju Srbi koji žive na području između Livna i Bosanskog Grahova, među kojima su sela Provo, Sajković i Gubin gdje se srpski povratnici osnovnim životnim namirnicama snabdijevaju iz pokretnih prodavnica, a ljekaru odlaze u Livno, udaljeno oko 30 kilometara.

Broćeta je ponovio da su Srbi u FBiH dovedeni na statističku grešku, te naglasio da im nema života bez Srbije i Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije