BiH

Pehar: Pregovori s Fajzerom, Krajinalijekom i Sinofarmom

Pehar: Pregovori s Fajzerom, Krajinalijekom i Sinofarmom
Foto: N.N. | Pehar: Pregovori s Fajzerom, Krajinalijekom i Sinofarmom

SARAJEVO - Ad hok tim za nabavku vakcina protiv virusa korona za Federaciju BiH prvo će pregovarati sa proizvođačima čija su predstavništva u BiH, a to su Fajzer, te Krajinalijek za vakcinu Sputnjik V i Sinofarm, rekao je direktor federalnog Zavoda za javno zdravstvo Davor Pehar.

Pehar, koji je vođa ad hok tima, naglasio je da je još prerano prognozirati kada bi vakcine mogle doći u FBiH.

"Nismo još obavili razgovore s potencijalnim dobavljačima. Ishod tih razgovora će usloviti nabavku vakcina, a radiće se takozvani 'interventni uvoz`, jer vakcine za virus korona nisu prošle redovan put registaracije kroz regulatornu agenciju", istakao je Pehar.

Govoreći o ponudi koju je FBiH dobila za nabavku ruskih vakcina Sputnjik V, Pehar je naglasio da su u dopisu koji je stigao od proizvođača navedene kontradiktorne stvari što se tiče skladištenja vakcina, a dokumentacija koja je dostavljena Zavodu za javno zdravstvo FBiH nije bila dovoljna da se ponuda uzme u razmatranje.

On je istakao da se šest kompanija odazvalo na poziv za nabavku vakcina za FBiH, te da ad hok tim mora biti oprezan u nabavci vakcina i pregovarati direktno sa proizvođačima ili ovlaštenim veledrogerijama.

Pehar je dodao da će 5.000 vakcina koje je Srbija donirala BiH biti u distribuciji u naredna dva dana prema planu imunizacije, prenosi portal Klix.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije