BiH

Pratite nas na Google news

Pekić: Imali smo tri primjedbe na Prijedlog budžeta

Pekić: Imali smo tri primjedbe na Prijedlog budžeta
Foto: parlament.ba | Pekić: Imali smo tri primjedbe na Prijedlog budžeta
Srna

SARAJEVO - Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Mira Pekić (PDP) izjavila je da je PDP imao tri primjedbe na Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu koje se odnose na visinu predloženog budžeta, prihode od PDV-a i budžetsku rezervu.

"Jedna od naših primjedaba bila je visina predloženog budžeta od 996 miliona KM, što je za 30 miliona više u odnosu na prošlogodišnji, te 46 miliona više u odnosu na budžet od prije dvije godine koji je iznosio 950 miliona KM", rekla je Pekićeva novinarima u Sarajevu nakon hitne sjednice Predstavničkog doma parlamenta BiH.

Ona je navela da se druga primjedba odnosila na predviđene prihode od PDV-a, navodeći da se do sada od PDV-a ubiralo 750 miliona KM za finansiranje zajedničkih institucija BiH, a da je ove godine to 780 miliona KM.

"Znajući u kakvoj se situaciji nalazi BiH i da će prihodi od PDV-a, vjerovatno, imati pad i do 10 odsto, smatramo da računanje na 30 odsto više prihoda od PDV-a u odnosu na prošlogodišnje, nije dobro", rekla je Pekićeva.

Ona je dodala da je PDP imao primjedbu i na iznos budžetske rezerve, koja iznosi oko 29 miliona KM, od čega je oko 27.800.000 KM predviđeno za saniranje ekonomske štete, za šta je predložila i zaključak koji je Predstavnički dom usvojio.

"Predložila sam zaključak koji se ticao obaveze Ministarstva finansija i trezora u Savjetu ministara da mjesečno podnosi izvještaje o načinu utroška i namjeni trošenja sredstava iz te budžetske rezerve i taj zaključak je usvojen", navela je Pekićeva.

Ona je rekla da je PDP na današnjoj hitnoj sjednici Predstavničkog doma parlamenta BiH glasao za Prijedlog zakona o budžetu u prvom čitanju, te da su računali na to da će Prijedlog dobiti većinu i da će nakon uloženih amandmana imati konačan stav za glasanje u drugom čitanju.

Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za ovu godinu nije danas dobio entitetsku većinu u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, te će ići na usaglašavanje Kolegijumu ovog doma.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije