BiH

Pendeš: BiH mora pokazati da je ozbiljan partner međunarodnoj zajednici

Pendeš: BiH mora pokazati da je ozbiljan partner međunarodnoj zajednici
Foto: Ministarstvo odbrane BiH | Pendeš: BiH mora pokazati da je ozbiljan partner međunarodnoj zajednici

SARAJEVO - Bosna i Hercegovina ne može imati tri budućnosti, a članstvo u važnim i velikim organizacijama može BiH donijeti samo bolje sutra, poručila je ministarka odbrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš.

"Članstvo u važnim i velikim organizacijama može BiH donijeti samo bolje sutra, i usprkos unutarnjem neslaganju na temu razvoja i integracija trebamo svi zajedno razmisliti o tome gdje i kako ovu zemlju vidimo u budućnosti. Kada razgovaramo o budućnosti, cilj BiH treba biti jasan, a to je put u EU i NATO. Integracijski proces višestruko se puta pokazao ključnim za poticanje reformi koje su Bosni i Hercegovini prijeko potrebne. Na nama je hoćemo li to, kroz politički dijalog i odabir, znati iskoristiti za poticanje sigurnosti, društveno-ekonomskog razvoja i stabilnosti", istaknula je Pendeš, objavljeno je na stranici MOD BiH.

Komentirajući ANP, Godišnji nacionalni program za NATO, napomenula je kako Bosna i Hercegovina mora napraviti odabir - izvršiti preuzete obaveze ili gubiti međunarodni uticaj. Ne smijemo dopustiti, kaže, da se ispunjavanje tehničkog pitanja kao što je ANP tretira kao platforma za nove unutarnje nesuglasice. Povlačenje iz okvira za koordinirano strateško djelovanje, tvrdi Pendeš, nanijelo bi povrede ugledu Bosne i Hercegovine i zaledilo odnose s važnom vojno-političkom organizacijom.

"Preuzeli smo svi državne obaveze i od nas se traži izvršavanje. Neizvršavanje obaveza na NATO putu će utjecati na percepciju naše političke ozbiljnosti i u evropskim integracijama", dodala je.

Pozdravljajući potpisivanje Principa za formiranje vlasti na nivou Bosne i Hercegovine, Pendeš ističe kako navedeni iskorak demonstrira opredijeljenost BiH za unapređenje odnosa sa NATO savezom. Tačka 3. Principa rješava pitanje NATO-a i predstavlja izuzetno značajan i bitan pomak u realizaciji odnosa i ujedinjenja stavova u području međunarodnih integracija.

Pendeš navodi kako se mora jasno istaknuti da bilo kakvo napredovanje na putu EU i NATO integracija ne ugrožava nacionalne interese i državni suverenitet, već doprinosi viziji savremene, otvorene i izgrađene Bosne i Hercegovine.

"Evropske i evroatlantske integracije kompatibilni su procesi, koji će doprinijeti zamahu novog, održivog i dugoročnog uspjeha BiH. Odbacivanje prilike za strateške korake vode prema svojevrsnoj izolaciji Bosne i Hercegovine u srcu evropskog kontinenta“, zaključila je Pendeš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije