BiH

Pendeš: Ni regija ni Evropa nemaju strategiju suočavanja s migrantskom krizom

Pendeš: Ni regija ni Evropa nemaju strategiju suočavanja s migrantskom krizom
Foto: Ministarstvo odbrane BiH | Pendeš: Ni regija ni Evropa nemaju strategiju suočavanja s migrantskom krizom

TIRANA – Marina Pendeš, ministarka odbrane u Savjetu ministara BiH u tehničkom mandatu, rekla je danas u Tirani da ni regija ni cijela Evropa nemaju sveobuhvatnu i koherentnu politiku ili strategiju suočavanja s migrantskom krizom.

Govoreći o izazovima u jugoistočnoj Evropi na sastanku ministara odbrane članica Američko-jadranske povelje, Pendeš se posebno osvrnula na ilegalne migracije, terorističku prijetnju, povratak boraca sa stranih ratišta te prirodne i slične katastrofe.

U pogledu potencijalnih terorističkih prijetnji, Pendešev je naglasila da je odgovor institucija BiH na tu prijetnju u posljednjih nekoliko godina sistemski, organizovan, sveobuhvatan i adekvatan.

"Da bismo učinkovito prevenirali i adekvatno odgovorili na pomenute izazove, uspješna regionalna suradnja mora podrazumijevati razmjenu iskustava, znanja i ekspertiza, ali i obuku i zajedničko djelovanje, koje će pratiti i odgovarajuća transformacija i prilagodba politika, strategija i struktura", rekla je Pendeš.

Sastanak je okončan potpisivanjem zajedničke izjava ministara obrane država članica A5.

Na marginama ministarskog sastanka, Pendeš je imala i bilateralne sastanake s ministarkom odbrane Albanije Oltom Džakom i delegacijom SAD-a, koju je predvodila zamjenica pomoćnika sekretara za odbranu SAD-a Laura Kuper. Inicijativu A-5 pokrenule su Hrvatska, Albanija, Makedonija i SAD 2003. godine, a od 2008. godine aktivni učesnici su BiH i Crna Gora. Glavni cilj ove inicijative je pružanje podrške evroatlantskim procesima u jugoistočnoj Evropi.      

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije