BiH

Petković: Formirati digitalni arhiv doktorskih radova

Petković: Formirati digitalni arhiv doktorskih radova
Foto: Instagram | Petković: Formirati digitalni arhiv doktorskih radova

BANJALUKA - Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Milan Petković predložio je da se u Srpskoj formira digitalni arhiv magistarskih, master i doktorskih radova.

"Potrebno je da u Republici Srpskoj postoji digitalni arhiv navedenih radova za javne i privatne univerzitete", istakao je Petković tokom skupštinske rasprave o nacrtima zakona o visokom obrazovanju i o obezbjeđenju kvaliteta u visokom obrazovanju Republike Srpske.

"Ne želim da prihvatim da je moguća sumnja u nečiji doktorat. Digitalni arhiv bi najbolje pokazao šta je ko radio i da li su ti radovi vjerodostojni", istakao je Petković.

Petković je predložio da se javni Univerziteti u Banjaluci i Istočnom Sarajevu proglase ustanovama od nacionalnog značaja.

On je rekao da bi u Savjet za razvoj visokog obrazovanja trebalo da budu izbarani i predstavnici studenata.

Poslanik SDS-a Ivanka Marković rekla je da nije saglasna sa zahtjevima da studenti odlučuju o svim pitanjima kada je riječ o izboru nastavnog osoblja.

"Posao studenta je prvenstveno da uči i da u roku završi studije", istakla je Markovićeva.

Šef Poslaničkog kluba PDP-a Perica Bundalo smatra da su predloženi nacrti zakona vrlo ambiciozni, ali da treba dati priliku da se na javnoj raspravi u trajanju od tri mjeseca dođe do što kvalitetnijih prijedloga zakona koji će se moći primijeniti u praksi.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović zaključio je današnje zasjedanje, koje će biti nastavljeno sutra poslaničkom raspravom o nacrtima zakona o visokom obrazovanju i o obezbjeđenju kvaliteta u visokom obrazovanju Republike Srpske.

Poslanici će razmatrati i nacrte zakona o ostvrivanju prava na besplatnu pravnu pomoć u Republici Srpskoj i o sportu Republike Srpske.

Nastavak sjednice je zakazan za 10.00 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije