BiH

Petković: Parlament RS ima kapacitet da raspravlja o prenesenim nadležnostima

Petković: Parlament RS ima kapacitet da raspravlja o prenesenim nadležnostima
Foto: Facebook/MIlan Petković | Petković: Parlament RS ima kapacitet da raspravlja o prenesenim nadležnostima

BANJALUKA - Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Milan Petković izjavio je parlament Srpske ima kapacitet da u narednom periodu raspravlja o zakonima kojim se vraćaju neustavno prenesene nadležnosti sa Republike Srpske na nivo BiH.

Petković je naveo da je na sastanku u Sarajevu na kojem je bilo riječi o jačanju struktura parlamenata BiH za pristupanje EU, održanog u okviru Tvining projekta EU, istakao da je Narodna skupština Srpske u punom kapacitetu odlučuje već 30 godina, za razliku od drugih parlamenata u BiH koji su pod blokadom.

"Na tu moju izjavu burno je reagovao predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić, koji je moderirao sastankom i bio domaćin, tvrdeći da se ne može govoriti ni o kakvom prenošenju nadležnosti", rekao je Petković Srni, koji je na sastanku prisustvovao umjesto predsjednika parlamenta Srpske Nedelja Čubrilovića.

On je to ocijenio neprimjerenim, te napomenuo da su svi učesnici sastanka mogli da iznesu svoje mišljenje.

Petković je istakao značaj isticanja ovih stavova, naročito nakon što je u svom uvodnom obećanju predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bakir Izetbegović istakao da je potrebno da BiH nastavi da jača daljim preuzimanjem nadležnosti.

"Na konstataciju Izetbegovića o oduzimanju određenih nadležnosti, Zvizdić nije reagovao, ali to niko nije osporio niti komentarisao, zbog čega je jako bitno da se čuje glas iz Republike Srpske i da se pošalje jasna poruka", rekao je Petković.

Petković je ponovio da je na njegovu konstataciju Zvizdić odreagovao burno, te ušao sa njim u verbalnu prepirku iako to nisu bile političke poruke, nego poruke u vezi sa radom parlamenta.

Sastanku, koji se održava u okviru završne ceremonije Tvining projekta EU "Podrška EU parlamentima u BiH u poslovima evropskih integracija", prisustvovali su i predsjednici Narodne skupštine Mađarske, Parlamenta Austrije i Hrvatskog sabora. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije