BiH

Petković: Pokazati srpsku sabornost i oštro osuditi genocid NDH

Petković: Pokazati srpsku sabornost i oštro osuditi genocid NDH
Foto: Facebook | Petković: Pokazati Srpsku sabornost i oštro osuditi genocid NDH

BANJALUKA - Potpredsjednik Ujedinjene Srpske Milan Petković poručio je da se sutra na posebnoj sjednici Narodne skupštine o Rezoluciji o poštovanju žrtava fašističkog režima i pokreta mora pokazati sabornost srpskog naroda i oštro osuditi genocid NDH i sve što je činjeno nad srpskim narodom.

"Važno je da sutra pošaljemo poruku da Narodna skupština najoštrije osuđuje zločine koji su se desli u BiH, prije svega nad srpskim narodom, te da osudi rezoluciju, koja nije donesena jednoglasno, ni među srpskim predstavnicvima i kao takva ne može biti prihvaćena u Srpskoj", rekao je Petković na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On smatra da će sutrašnja sjednica biti veoma teška, što su najavili i predstavnici opozicije na Kolegijumu Narodne skupštine, te je izrazio bojazan da će se parlament sutra "pretvoriti u koridu" predsjednika političkih stranaka, a ne u konstruktivnu diskusiju.

Petković je rekao kako nije bilo potrebno da se u parlamentu BiH na onakav način raspravlja i da se Srbi opet podijele, da Bošnjaci budu jedinstveni, a da Hrvati opet pokažu svoju mudrost i iz svega se najlakše izvuku.

"Srbi su opet pokazali nejedinstvo jer su SDS i PDP glasali za amandman koji su predložili Srpski klub i SNSD, pa nije ni logično ni normalno da neko podrži amandman, a da poslije ne bude izglasan. Nedopustivo je i da neko ko je podržao taj amadman kasnije glasa za dokument, a da nije prošao amandman, koji je podržao", rekao je Petković.

On je istakao da je to veoma važna tema, da su Srbi opet pokazali naivnost u parlamentu BiH.

Petković je podsjetio na žrtvu koju su Srbi podnijeli u Drugom svjetskom ratu, te da je uvijek bolno bilo kakvo otkopavanje tih grobova ili pokušaj prekrajanja istorije.

Predsjednik Aktiva žena Ujedinjene Srpske Mirela Kajlut Zeljković pozvala je sve političke partije da sutra poštuju kulturu dijaloga.

Član Predsjedništva ove stranke Siniša Vidović rekao da su navodi pojedinih stranaka da su konsultovali Crkvu o pitanju datuma održavanja izbora čin nepristojnosti i da je riječ o pokušaju uvlačenja Crkve u podjele u srpskom narodu.

"Svi dobro znamo da Crkva nikada nije učestvovala u podjelama i nije ih ni blagosiljala nego samo sabornost, slogu i mir", rekao je Vidović.

Za raskida ugovora za nabavku mobilne bolnice, Petković je rekao da očekuje da pravosuđe adekvatno reaguje, ali vjeruje da je Srpska, odnosno BiH, pravna država.

"Moramo poštovani načelo presumpcije nevinosti i nemojmo ljude koji nisu krivi unaprijed osuđivati. Isto tako se još više protivim onom što se trenutno dešava u Federaciji BiH da se politika miješa u rad pravosuđa i da se traži da neko bude pušten na slobodu", naveo je Petković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije