BiH

Petković: Potpuno bespotreban sukob sa Hrvatskom i EU

Petković: Potpuno bespotreban sukob sa Hrvatskom i EU
Foto: Facebook | Petković: Potpuno bespotreban sukob sa Hrvatskom i EU

BANJALUKA - Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Milan Petković izjavio je danas da Predsjedništvo BiH preglasavanjem srpskog člana Milorada Dodika ulazi u otvoren i potpuno bespotreban sukob sa Hrvatskom i EU, a posredno i sa Kinom i da je to štetno za interese Srpske.

Petković je podsjetio da je izgradnja Pelješkog mosta počela mnogo ranije, a rasprava o tom pitanju još prije 12 ili 13 godina.

"Neki u BiH danas imaju naknadnu pamet i donose zaključak da ulazimo u sukob sa Hrvatskom. To činimo tri mjeseca nakon što je predsjednik Vlade Kine posjetio gradilište tog mosta i rekao da je on veoma važan i kada predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker kaže da EU podržava gradnju Pelješkog mosta. Mi ulazimo u otvoren sukob sa EU i Hrvatskom, a posredno i sa Kinom", rekao je Petković za RTRS.

On je upitao da li je to potrebno BiH i dodao da je štetno po interese Srpske da "ulazi u sukobe sa bilo kojom zemljom zbog ovakvih stvari".

Petković je rekao da je zanimljivo da isti dan kada je potpisan ugovor o izgradnji mosta na Savi kod Gradiške, koji je interes Srpske, Predsjedništvo BiH ulazi u sukob sa Hrvatskom i pokušava spriječiti izgradnju tog mosta.

On je pojasnio da u ovom slučaju nije riječ o vitalnom nacionalnom interesu, već o vitalnom interesu Republike Srpske.

"Narodna skupština može da usvoji Dodikovu izjavu i da utvrdi da je zaključak Predsjedništva BiH štetan po interese Srpske ili da ne usvoji tu izjavu i onda zaključak stupa na snagu", pojasnio je Petković.

On je rekao da u ovom slučaju nije riječ samo o preglasavanju Dodika, već više od 360.000 glasova iz Republike Srpske koje je on dobio na izborima.

Petković je istakao da je Dodik legalni i legitimni predstavnik Republike Srpske u Predsjedništvu BiH.

"Ovdje nije preglasan ni Srbin, ni Dodik, već većina iz Srpske koja ima svog predstavnika u Predsjedništvu BiH u vidu Dodika. Imamo situaciju da su dva člana Predsjedništva BiH preglasala srpskog člana i naređuju mu šta treba da radi, što je veoma loše. Nije dobro da se volja Republike Srpske na tako ružan način preglasa i zato u ovom slučaju moramo imati konsenzus u Srpskoj", naveo je Petković.

Govoreći o razjedinjenosti opozicije u Srpskoj u vezi sa ovim pitanjem, Petković je rekao da se ne može znati kakav će biti ishod glasanja dok ono ne bude završeno, podsjetivši da su se i do sada dešavale podjele unutar opozicionog bloka prilikom glasanja.

Članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić preglasali su 16. jula na sjednici Predsjedništva srpskog člana Milorada Dodika, usvojivši sa dva glasa za i jednim protiv zaključak o zvaničnom stavu BiH u vezi sa nastavkom izgradnje mosta Komarna-Pelješac, nakon čega je Dodik najavio pokretanje mehanizma zaštite vitalnog entitetskog interesa.

Narodna skupština Republike Srpske danas će se na posebnoj sjednici izjasniti o potvrđivanju izjave Dodika da je po vitalne interese Srpske veoma štetan zaključak o zvaničnom stavu BiH u vezi sa nastavkom izgradnje mosta Komarna-Pelješac, posebno imajući u vidu da je poslije nekoliko godina ugovorena izgradnja mosta na Savi u Gradišci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije