BiH

Petronijević nakon zabrane ulaska u BiH: Danas mi je na Karakaju stavljena "žuta traka"

Petronijević nakon zabrane ulaska u BiH: Danas mi je na Karakaju stavljena "žuta traka"
Foto: Screenshot/YouTube | Petronijević nakon zabrane ulaska u BiH: Danas mi je na Karakaju stavljena "žuta traka"

BEOGRAD - Ugledni advokat iz Beograda Goran Petronijević izjavio je Srni da mu je, zabranom ulaska u BiH na graničnom prelazu Karakaj, danas stavljena "žuta traka".

"Ovo je refleks takozvane zapadne demokratije. Znači psima i nama je zabranjen ulaz. U stvari psima nije, oni idu. Danas su mi na Karakaju stavili 'žutu traku'", rekao je Petronijević, dodajući da pretpostavlja da se to desilo zbog njegove podrške radu Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine.

On je ispričao da je danas sa sinom i dvojicom prijatelja krenuo na Jahorinu i da je vraćen sa prelaza Karakaj.

"Kažu da sam nepoželjna osoba, persona non grata", rekao je Petronijević.

On je naveo da je dobio neko rješenje, koje je odbio da potpiše, a u kojem piše "da je opasnost za javni poredak, za bezbjednost države BiH, zdravlje, međunarodne odnose...".

"Ovo je klasičan problem gušenja slobode reči, misli, slobode svega. Ovo im je jedini način na koji, očigledno, pokušavaju da taj njihov narativ, posebno o Srebrenici, i te laži koje su upakovali u tu priču o Srebrenici, ostanu i opstanu", rekao je Petronijević.

On je dodao da se "genocid" ne brani na ovaj način, nego dokazima i na sudu, ali da očigledno "njima" to ne odgovara.

"Znam zbog čega se ovo desilo. Konkretno zbog mog učešća u radu i promociji komisije o Srebrenici Gideona Grajfa i ostalih. Nastaviću to da radim. Bio sam sa Stivenom Mejerom, Gideonom Grajfom, gde god su me pozvali, ja sam otišao. Tu nije ništa sporno", rekao je Petronijević.

On tvrdi da su Grajf i Mejer radili kvalitetno svoj posao i da su utvrdili ono što su utvrdili.

"I ne postoji niko ko će da mi izbije iz glave moje znanje međunarodnog krivičnog prava. A to što se tamo dogodilo nije i ne može da bude genocid", rekao je Petronijević.

On je naveo da bi se žalio da je BiH ozbiljna država.

"Naser Orić je dolazio u lov u Srbiju, raznorazni se šetaju po Srbiji, dokazani zločinci, a zabranjuju meni koji kroz rad i odbranu i silne podatke kroz koje sam prošao i do kojih došao do toga da mogu da tvrdim sa sigurnošću i sopstvenim znanjem međunarodnog krivičnog prava, da u ovom što se u Srebrenici dogodilo nema genocida", rekao je Petronijević.

On je upitao da li sad treba da pocijepa diplomu i "pljune na sebe" da bi rekao da je genocid?

"Besmisleno je polemisati. Ne mislim da ću čak upotrebljavati neka pravna sredstva, jer pravo kod njih očigledno ne važi, jer da važi ovakvih stvari ne bi bilo", rekao je Petronijević.

Rješenje, kojim je Petronijeviću zabranjen ulazak u BiH, potpisao je pripadnik Granične policije BiH Midhat Hasanović po ovlaštenju komandira Eldina Smailagića.

Petronijević je član tima odbrane Radovana Karadžića, haškog osuđenika i bivšeg predsjednika  Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije