BiH

Plaćeni 3.000 KM, a nisu izdali nijednu koncesiju

Plaćeni 3.000 KM, a nisu izdali nijednu koncesiju
Foto: Arhiva | Plaćeni 3.000 KM, a nisu izdali nijednu koncesiju

BANJALUKA - Komisija za koncesije BiH tokom prošle, kao i prethodnih godina, nije izdala nijednu koncesiju niti je odlučivala o bilo kojem predmetu koji se tiče dodjele koncesija.

Ovo se u suštini može zaključiti iz izvještaja o radu Komisije za koncesije za 2018. godinu, kao i to da su mnoge procedure koje se odnose na koncesije neusklađene sa zakonima koji se odnose na tu temu. Sva aktivnost što se tiče Komisije za koncesije BiH odnosila se na nekoliko kontakata s Ministarstvom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa i Ministarstvom transporta i komunikacija, s kojim nije "bila nastavljena očekivana aktivnost pokrenuta 2017. za dodjelu koncesije za izgradnju dionice Tarčin - Ovčari".

"U 2018. godini Komisija nije davala regulatorne saglasnosti u postupcima dodjele koncesija za navedenu vrstu projekata, što je posljedica nepokrenutih aktivnosti ministarstava na nivou BiH za dodjelu koncesija, kao i izostanka interesa potencijalnih koncesionara kroz samoinicijativne ponude za dodjelu koncesija", navodi se u izvještaju, o kojem bi trebalo da se izjasni Savjet ministara BiH.

Takođe, u izvještaju se ističe i to da Komisija za koncesije u 2018. godini nije zaprimila nijedan zahtjev za rješavanje u spornom predmetu po osnovu dodjele koncesija i sve što su uradili je pokretanje aktivnosti i formiranje radne grupe koja bi trebalo da formuliše procedure u vezi s javnim interesom, kao i koncesione naknade.

Iz izvještaja o radu Komisije, koji je, ako se izuzmu objašnjenja o nadležnostima i opšte informacije, napisan na svega četiri do pet stranica, vidljivo je da je nešto rađeno i po pitanju "stručne analize EU direktive 23/2014".

"U sektoru energetike nije bilo aktivnosti od strane Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa za dodjelu koncesija za izgradnju energetskih postrojenja na rijekama u graničnom pojasu Bosne i Hercegovine, gdje nadležnost regulatora ima Komisija, kao ni zajedničkih aktivnosti entitetskih ministarstava na dodjeli koncesija za ovakve objekte. Takođe, nije bilo ni samoinicijativnih ponuda u oba ova sektora za dodjelu koncesija", navodi se, između ostalog, u izvještaju o radu Komisije za koncesije BiH.

U petak smo i u samoj Komisiji za koncesije BiH pokušali dobiti odgovore na neka pitanja, međutim nismo uspjeli. U kratkom telefonskom razgovoru samo nam je rečeno da nije tačno da nisu ništa radili i da ćemo odgovore na sva pitanja dobiti pismeno. Do zaključenja ovog teksta "Nezavisnih novina" odgovori nisu stigli.

Inače, Komisija za koncesije BiH od svog postojanja do danas nije izdala nijednu koncesiju, i pored toga što je dosad potrošila više od deset miliona KM, a koji su uglavnom otišli na plate zaposlenih i zakup poslovnog prostora za smještaj u Banjaluci. O čemu se zapravo radi, možda najbolje ilustruje podatak da je svim članovima Komisije za koncesije BiH odavno istekao mandat, što ih nije spriječilo da redovno primaju naknade, koje se kreću oko 3.000 KM. Recimo, Milomiru Amoviću, koji potpisuje izvještaj o radu Komisije za koncesije BiH za prošlu godinu, mandat je istekao 2009. godine, dok je Đoki Slijepčeviću, članu Komisije, mandat istekao još 2007. Godišnji budžet Komisije malo je manji od milion KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije