BiH

Plenković: Bez izborne reforme nije moguća funkcionalnost institucija BiH

Plenković: Bez izborne reforme nije moguća funkcionalnost institucija BiH
Foto: Tanjug/Arhiva | Plenković: Bez izborne reforme nije moguća funkcionalnost institucija BiH

​ZAGREB - Hrvatski premijer Andrej Plenković naveo je da bez izborne reforme u BiH neće biti omogućena legitimna zastupljenost konstitutivnih naroda niti funkcionalnost institucija BiH.

Plenković je objavio na Twitteru da je nakon raspisivanja opštih izbora u BiH razgovarao sa predsjednikom Hrvatskog narodnog sabora (HNS) Draganom Čovićem o daljim naporima za ostvarivanje ravnopravnosti Hrvata u BiH, kao i važnosti jedinstva HNS-a.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović predložio je danas Plenkoviću sazivanje sjednice Savjeta za nacionalnu bezbjednost zbog, kako je naveo, opasnosti da će Hrvati u BiH izgubiti ravnopravnost i ustavna prava, jer se izbori planiraju provesti po postojećem "diskriminatorskom" Izbornom zakonu BiH.

Čović je naveo danas da je odluka Centralne izborne komisije (CIK) BiH da raspiše opšte izbore bez neophodne izmjene Izbornog zakona s ciljem otklanjanja svih utvrđenih diskriminacija, suprotna vladavini prava i predstavlja direktnu prijetnjom miru i političkoj stabilnosti u BiH.

On je u pismu međunarodnoj zajednici najavio da će HNS pokrenuti sve pravne procedure i političke korake za novu institucionalnu i teritorijalnu organizaciju BiH, čime će se, kako je ocijenio, obezbijediti potpuna ustavna ravnopravnost hrvatskog konstitutivnog naroda u BiH.

CIK BiH danas je većinom glasova odlučila da se opšti izbori u BiH održe 2. oktobra na osnovu postojećeg Izbornog zakona BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije