SP Qatar 2022.

BiH

Plenković: Milanović radi samo štetu Hrvatima u BiH, ponaša se kao ljubomorni luzer

Plenković: Milanović radi samo štetu Hrvatima u BiH, ponaša se kao ljubomorni luzer
Foto: Arhiva | Plenković: Milanović radi samo štetu Hrvatima u BiH, ponaša se kao ljubomorni luzer
Fena

ZADAR - Hrvatski premijer Andrej Plenković poručio je danas da je hrvatski predsjednik Zoran Milanović svojim postupcima, odnosno "stvaranjem neprijatelja", nanio samo štetu bosanskohercegovačkim Hrvatima te da se ponaša kao "ljubomorni luzer" kritikama promjena izbornog zakona koje je nametnuo Kristijan Šmit, visoki predstavnik u BiH kojeg RS ne priznaje.

"Milanović je isključivo radio štetu pa je danas kao jedan poraženi, kako bi čovjek rekao ljubomorni luzer, krenuo napadati rješenje koje je donio Schmidt zahvaljujući lobiranju vlade, a ne njega. Unatoč i usprkos njemu zaštitili smo prava Hrvata", kazao je hrvatski premijer novinarima u Zadru

Hrvatski predsjednik je "isključivo štetio, stvarao neprijatelje, antagonizirao, vrijeđao Bošnjake", istakao je Plenković, dodavši kako mu se čini da je to radio kako bi ugrozio "strateške ciljeve Hrvatske, a to su eurozona i šengen".

"Mora se čovjek zapitati čemu to?", dodao je.

Plenković smatra da je Milanović "teško poražen na jednom vanjskopolitičkom polju". Ističe da "vikanjem , bukanjem i vrijeđanjem" Milanović ništa nije postigao, dok je svojim izjavama o BiH samo dodatno pridonio bošnjačkom glasanju za Željka Komšića koji je po četvrti put izabran za hrvatskog člana predsjedništva glasovima Bošnjaka.

Ponovni izbor Željka Komšića u Predsjedništvo BiH je "fijasko i sramota" za Hrvatsku i "spomenik hrvatske pasivnosti", rekao je danas hrvatski predsjednik Zoran Milanović nakon nedjeljnih izbora u BiH, naglasivši da je odluka visokog predstavnika o izmjeni izbornog zakona "jedno veliko ništa".

Šmit je nenajavljeno izmijenio izborni zakon u dijelu koji odnosi na ustroj i funkcioniranje Doma naroda parlamenta Federacije BiH i način donošenja odluka, koje idu u korist Hrvata pošto je otežano formiranje vlade bez hrvatskih predstavnika.

Upitan o izjavi predsjednika oporbenog Domovinskog pokreta Ivana Penave da su rezultati izbora u BiH "debakl hrvatske vanjske politike", Plenković je kazao da nije čuo njegovu izjavu i da je "u potpunosti nebitna".

Predstavnike Domovinskog pokreta i Mosta ironično je nazvao "Kissingerima" koji su "apsolutno nebitni u bilo kojem segmentu međunarodnih odnosa".

Istakao je i kako se iz izjava bošnjačkih stranaka i Željka Komšića najbolje vidi da je Šmitova odluka išla na ruku Hrvatima.

Milanovića je pak optužio i za "kontinuirano destruktivni pristup", istakavši kako više ne zna "za čiji račun" to radi.

 

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije