BiH

Plenković: Želimo obnoviti savezništvo između Hrvata i Bošnjaka

Plenković: Želimo obnoviti savezništvo između Hrvata i Bošnjaka
Foto: Fena | Plenković: Želimo obnoviti savezništvo između Hrvata i Bošnjaka

MOSTAR - Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenokvić pozvao je u Mostaru na obnavljanje savezništva između Hrvata i Bošnjaka u Federaciji BiH.

Plenković je to izjavio nakon sastanka s predstavnicima hrvatskih političkih stranaka okupljenih oko Hrvatskog narodnog sabora s kojima ja razgovarao o aktualnim političkim temama.

Hrvatski premijer podsjetio je da je u Strateški kompas Evropske unije, dokument koji određuje politiku odbrane i sigurnosti, na prijedlog Republike Hrvatske uvrštene referenca na konstitutivnost naroda s ciljem da se u takvom dokumentu prepozna "na čemu je satkana BiH i koliko je važno da ravnopravnost bude temeljno načelo koje će uvažavati međunarodna zajednica".

"Smatramo kako je potrebno uložiti dodatne napore, posebno između lidera hrvatskih i bošnjačkih stranaka, da se napravi dodatni iskorak, i uz pomoć međunarodne zajednice, da se pronađe rješenje. Želimo da Bosna i Hercegovina bolje i ravnopravnije funkcionira nakon sljedećih izbora", izjavio je Plenković.

Stoga, dodao je hrvatski premijer, treba obnoviti savezništvo između Hrvata i Bošnjaka, a da bi se to dogodilo potrebno je uspostaviti povjerenje i veće razumijevanje za pozicije jednih i drugih.

Komentarišući mogućnost postizanja dogovora o izmjenama izbornog zakonodavstva, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović dodao je kako treba vjerovati u tu mogućnost dok god ima vremena.

"Trebamo stvoriti ambijent i partnerstvo s bošnjačkim narodom, promijeniti Izborni zakon barem u onom najminimalnijem dijelu koji smo imali na zadnjem sastanku u Sarajevu oko Doma naroda i Predsjedništva, i da stvorimo normalan, demokratičan izborni proces", kazao je Čović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije