BiH

Martinović predsjedavajući Doma naroda PFBiH, Čampara zamjenik

Martinović predsjedavajući Doma naroda PFBiH, Čampara zamjenik
Foto: Nedžad Uglješa | Tadić predsjedavajući Doma naroda PFBiH, Čampara zamjenik iz reda Bošnjaka?

SARAJEVO – Tomislav Martinović izabran je za predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta Federacije BiH na konstitutivnoj sjednici ovog Doma.

Martinovića je predložio Klub Hrvata, a izabran je sa 38 glasova za, 11 suzdržanih i pet protiv. Aljoša Čampara izabran je za dopredsjedavajućeg sa 35 glasova za, 12 suzdržanih i 6 protiv.

Za drugog dopredsjedavajućeg izabran je Žarko Vujović na prijedlog SDP-a. Za izbor Vujovića glasalo je 19 delegata, 14 je bilo protiv, a 16 suzdržanih.

Za predsjednika kluba Bošnjaka izabran je Jasmin Duvnjak, dok je Ivo Tadić predsjednik Kluba Hrvata. Predsjedavajući Kluba Srba u Domu naroda PFBiH još nije izabran.

Martinović je tokom obraćanja u Domu naroda PFBiH rekao da je on samo privremeno rješenje za ovu poziciju.

Lidija Bradara, predsjedavajući Doma naroda PFBiH iz prethodnog saziva zahvalila se svojim kolegama na uspješnoj saradnji i poželjela mnogo uspjeha novom sazivu.

"Usvojili smo 465 odluka. Prozivali su me da kočim, uvjetujem, ali za vrijeme predsjedavanja nisam donijela ni jednu odluku na štetu građana FBiH a posebno ne protiv naroda iz kojeg dolazim", rekla je Bradara.

Na Dnevnom redu danas su i svi prijedlozi vezani za budžet, kao i prijedlog davanja saglasnosti za finansijski plan PIO FBiH i Zavoda zdravstvenog osiguranja FBiH.

Budžet po hitnom postupku

Prijedlog budžeta biće razmatran po hitnom postupku, odlučili su delegati većinom glasova.

Prijedlog zakona o izvršenju budžeta takođe će biti razmatran po hitnom postupku, kao i svi zakonski prijedlozi vezani za budžet.

Izabrane komisije

Delegati u Domu naroda FBiH većinom glasova izabrali su privremenu Mandatsko-imunitesku komisiju, privremenu Komisiju za izbor i imenovnja. Jednoglasno je izabrana privremena Zakonodavnopravna komisija Doma narod PFBiH.

Delegati su utemeljili i privremeni Odbor za ekonomsku i spoljnu politiku, a izabrana je i privremena Administrativna komisija.

Sastav Doma naroda

U Klub bošnjačkog naroda mandati su dodijeljeni Hadisu Jusiću, Hajrudinu Haliloviću, Senadu Ahmetoviću, Fahrudinu Skopljaku, Senadu Aliću, Dževadu Hadžiću, Rami Isaku, Jasminu Duvnjaku, Jasminku Kapiću, Nijazu Musiću, Elvedinu Mušanoviću, Alisi Hajdarović, Zvonki Mariću, Aljoši Čampari, Samiru Suljeviću, Jasenku Tufekčiću i Senadu Čelji.

U Klubu hrvatskog naroda mandati su dodijeljeni izaslanicima Anelu Šahinoviću, Iliji Iliću, Borisu Krešiću, Ivi Tadiću, Edimu Fejziću, Marku Sarafu, Zdenki Džambas, Iliji Nakiću, Tomislavu Martinoviću, Damiru Džebi, Ivi Ragužu, Mariji Iličić, Zdravku Bešliću, Tomislavu Mandiću, Damiru Marjanoviću, Ivanu Iviću i Stipanu Šarcu.

Mandate u Klubu srpskog naroda dobili su Slađan Ilić, Žarko Vujović, Mladen Simić, Daliborka Milović, Ljubinka Atanasijević, Vesna Saradžić, Zora Dujmović, Smiljana Viteškić, Igor Stojanović, Duško Radun, Goran Broćeta, Dragana Damjanović, Velimir Tanović i Drago Puzigaća.

Tri preostala nedostajuća mandata za Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda bit će potvrđena dopunskom odlukom nakon provedbe procedure propisane članom 37. stav (3) Uputstva o postupku provedbe posrednih izbora za tijela vlasti u Bosni i Hercegovini obuhvaćenih Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine.

Iz reda ostalih mandati su dodijeljeni Rasimu Kantareviću, Mireli Trepanić, Sandri Imširović, Segmedini Srni Bajramović, Viboru Handžiću, Aneru Žuljeviću i Sejadu Tatarinu.

U budućem sazivu Doma naroda Parlamenta Federacije BiH izabrani su delegati koji dolaze iz 14 političkih partija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije