BiH

Počela sjednica Kolegijuma NSRS

Počela sjednica Kolegijuma NSRS
Foto: Srna | Počela sjednica Kolegijuma NSRS

BANJALUKA - U Banjaluci je počela sjednica Kolegijuma Narodne skupštine Republike Srpske za utvrđivanje dnevnog reda i termina održavanja 15. posebne sjednice parlamenta Srpske.

Posebna sjednica Narodne skupštine trebala bi da bude zakazana po zahtjevu srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika koji je tri odluke usvojene bez konsenzusa na 14. redovnoj sjednici Predsjedništva, održanoj 22. jula, proglasio veoma štetnim po vitalne interese Srpske, te pozvao poslanike da u roku od deset dana održe sjednicu parlamenta i dvotrećinskog većinom podrže njegov proglas.

Riječ je o Odluci o odobravanju zaključivanja Memoranduma o saradnji između Ministarstva bezbjednosti u Savjetu ministara i Ministarstva unutrašnje bezbjednosti SAD o saradnji u vezi sa upotrebom putničkih inFormacija, Odluci o odobravanju Sporazuma o učešću BiH u Programu za međunarodnog ocjenjivanje učenika /PISA/ 2021. i Odluci o pristupanju BiH Međunarodnom istraživanju razvoja čitalačke pismenosti PIRLS 2021.

Srpski član Predsjedništva BiH proglasio je ove odluke veoma štetnim po vitalne interese Srpske na osnovu pojedinih odredaba Ustava BiH i Poslovnika o radu Predsjedništva BiH.

Sjednicom Kolegijuma u prostorijama parlamenta predsjedava predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, a novinarima je rečeno da bi nakon ovog zasjedanja trebalo da bude objavljeno saopštenje. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije