BiH

Počela sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH

Počela sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH
Foto: Nedžad Uglješa | Počela sjednica Predstanvičkog doma Parlamentarne skupštine BiH

SARAJEVO - Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH razmatraće danas na sjednici koja je upravo počela Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama.

Ovaj zakonski prijedlog, koji bi poslanici trebali da razmatraju u drugom čitanju, jedan je od prioriteta koje BiH treba da ispuni prema mišljenju Evropske komisije, a podrazumijeva usklađivanje ove oblasti sa pravnom stečevinom EU. Predlagač je Vijeće ministara. Poslanici bi, u prvom čitanju, trebali da razmatraju i Prijedlog zakona o javnim nabavkama BiH, čiji su predlagači poslanici iz Kluba DF-a, saopšteno je iz parlamenta BiH.

Predlagači traže izmjene Zakona o javnim nabavkama jer su, kako su naveli u prijedlogu, pet godina od primjene Zakona uočene nepravilnosti i problemi.

Oni smatraju da u potpunosti treba pojednostaviti postupke javnih nabavki, obezbijediti maksimalnu transparentnost, te smanjiti mogućnost zloupotreba.

Na dnevnom redu, u drugom čitanju, je i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o parničnom postupku pred Sudom BiH.

Dopunama se vrši usaglašavanje Zakona o parničnom postupku u BiH i Zakona o zaštiti svjedoka pod prijetnjom i ugroženih svjedoka i omogućava svjedocima koji svjedoče pod mjerama zaštite u krivičnom postupku kontinuirana zaštita identiteta u toku naknadnog pokretanja parničnog postupka za naknadu štete.

Riječ je o sistemskom zakonu koji će bez ikakvih finansijskih implikacija po budžet omogućiti unaprijeđen zakonski okvir za zaštitu prava žrtava koje su svjedočile u krivičnim postupcima, uključujući i postupke u vezi sa ratnim zločinima, organizovanim kriminalom ili trgovinom ljudima, navedeno je u obrazloženju predloženih dopuna

Dnevnim redom je predviđeno da poslanici razmatraju i zahtjev poslanika iz Kluba SDA koji se tiče Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o porezu na dodatnu vrijednost (PDV), po hitnom postupku.

U Prijedlogu izmjena i dopuna je navedeno da je nepravičan i neodrživ način oporezivanja igara na sreću u odnosu na druge usluge i dobra.

Predlagači navode da je neprihvatljivo da se po jednakim stopama oporezuju prehrambeni proizvodi, medicinska sredstva i lijekovi, te školski pribor, a da igre na sreću ostanu oslobođenje plaćanja PDV-a.

Kao razlog za razmatranje ovog zakonskog prijedloga po hitnom postupku predlagači navode pandemiju kovida 19.

Na interpelaciju, kojom je zatraženo otvaranje rasprave o radu Vijeća ministara o pitanju iznalaženja odgovora na krizu izazvanu pandemijom virusa korona, pripremljen je sveobuhvatni odgovor o sprovedenim aktivnostima i mjerama ministarstava civilnih poslova, bezbjednosti, spoljnih poslova, finansija i trezora, spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, te komunikacija i transporta, kao i Koordinacionog tijela BiH za zaštitu i spasavanje, saopšteno je juče iz Vijeća ministara.

Vijeće ministara ovlastio je predsjedavajućeg Zorana Tegeltiju da na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH usmeno odgovori na interpelaciju grupe poslanika u vezi sa odgovorom Vijeća ministara na krizu izazvanu virusom korona. Interpelaciju su uputili poslanici Predrag Kojović, Nermin Nikšić, Aida Baručija, Saša Magazinović, Nada Mladina, Zukan Helez, Mirjana Marinković Lepić i Damir Arnaut.

Na dnevnom redu su, u prvom čitanju, i DF-ovi prijedlozi Zakona o Visokom tužilačkom vijeću i Visokom sudskom vijeću BiH, kao i Prijedlog zakona o Kancelariji disciplinskog tužioca BiH.

Poslanici bi trebali da razmatraju i Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o Vijeću ministara, čiji su predlagači poslanici Mirjana Marinković Lepić i Aida Baručija. Na dnenvom redu su i izmjene Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima.

Poslanici će razmatrati i Prijedlog zaključka o formiranju Interresorne radne grupe za pripremu prijedloga izmjena i dopuna izbornog zakonodavstva BiH, čiji je predlagač Zajednički kolegijum oba doma parlamenta BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije