BiH

Počela sjednica Predstavničkog doma BiH

Počela sjednica Predstavničkog doma BiH
Foto: N.N. | Počela sjednica Predstavničkog doma BiH

SARAJEVO - Sjednica Predstavničkog dom Parlamentarne skupštine BiH počela je danas u Sarajevu.

Poslanici bi danas trebalo da razmatre više prijedloga koje je utvrdio i u parlamentarnu proceduru uputio Savjet ministara u prethodnom mandatu, među kojima Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravnim sporovima BiH.

Predloženim zakonom preciziraju se nejasne norme u postojećem zakonu i obezbjeđuje da stranke u kraćim rokovima ostvare pravo na sudsku zaštitu ukoliko smatraju da je neko njihovo pravo uskraćeno ili nije ostvareno u upravnom postupku pred nadležnim tijelima uprave.

Takođe se vrši usklađivanje ovog zakona sa propisima entiteta i zemalja okruženja, što bi trebalo da doprinese većoj usaglašenosti pravne prakse.

Poslanici bi trebalo da razmotre i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o finansiranju institucija BiH koji je Vijeće ministara utvrdio još 1. avgusta 2018. godine, a kojim se uvodi inspekcijski nadzor u slučaju postojanja sumnje na korupciju, nepravilnosti u radu institucija BiH, uključujući i neprovođenje finansijskih propisa.

Inspekcijski nadzor vršio bi budžetski inspektorat u okviru Ministarstva finansija i trezora na osnovu prijava pravnih i fizičkih lica, a uspostavljanjem inspektorata BiH bi realizovala obaveze proistekle iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Na dnevnom redu su i izvještaji o radu više institucija među kojima godišnji izvještaji Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH za 2017. i 2018. godinu, izvještaji o radu Pravobranilaštva BiH za 2018. godinu, o sprovođenju opštih izbora 2018, te o sprovođenju zakona iz nadležnosti Centralne izborne komisije BiH u 2018. godini.

Poslanici bi trebalo da potvrde izbor članova Predstavničkog doma u zajedničkim komisijama oba doma, te stalnim delegacijama u međunarodnim organizacijama u kojima je Parlamentarna skupština BiH član.

Centralna izborna komisija BiH 14. januara dostavila odluku o prestajanju mandata Staši Košarcu, poslaniku Predstanvičkog doma BiH zbog imenovanja u Vijeće ministara. Mandat je dodijeljen Ljubici Miljanović (SNSD). CIKBiH je utvrdila prestansk mandata Vojinu Mitroviću, poslaniku Predstanvičkog doma, a mandat je dodijeljen Sanji Vulić.

Branko Petrić, predsjednik CIK-a BiH uručio je uvjerenja o mandatu Miljanovićevoj i Vulićevoj, koje su položile su zakletvu.

Predrag Kožul (HDZBiH), poslanik je uputio pitanje ministrici vanjskih poslova Biseri Turković da je veleposlanik u Čepkoj Republici osoba koja nema adekvatnu stručnu spremu, obzirom da je to definisano pravilnikom.

Kožul je rekao da će ovo pitanje uputiti u pisanoj formi ministrici.

Denis Zvizdić, predsjedavajući Predstanvičkog doma, rekao je da je s dnevnog reda skinuto imenovanje Mlađena Božovića.

Rekao je da je ova tačka prolongirana za neku od narednih sjednica.

S dnenvog reda je skinuta i informacija o radu Tužilaštva BiH zbog odsustva predlagača, te Izmijene i dopune Zakona o akcizama koje se odnose na duhan i duhanske proizvode.

Saša Magazinović poslanik SDP-a BiH, pitao je zbog čega je imenovanje Mlađena Božovića skinuto sa dnevnog reda. 

Druga stvar koju je pitao Tegletiju, ima li on informaciju zašto Vijeće ministara ne održava sjednice, je li to neka tiha blokada.

"Mi kao parlament treba da  pitamo i da nam se kaže zapšto je Vijeće ministara u blokadi?", kazao je on.

Poslanik Dragan Mektić (SDS), istakao je da ovo Vijeće ministara nije formirano, nije legitimno i postoji pravilnik po kojem Vijeće ministara mora biti kompletirano.

Tražio je da se utvrdi dnevni red sa tačkom izbora ministra iz reda ostalih i da se o tome raspravlja. Predložio je dopunu dnevnog reda Program reformi.

Povezana vijest:

Imenovanje Božovića skinuto sa dnevnog reda Predstavničkog doma

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije