BiH

Počela sjednica Predstavničkog doma, imenovanje Cikotića na dnevnom redu

Počela sjednica Predstavničkog doma, imenovanje Cikotića na dnevnom redu
Foto: Nedžad Uglješa | Počela sjednica Predstavničkog doma, imenovanje Cikotića na dnevnom redu

SARAJEVO - Počela je sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, na čijem dnevnom redu je potvrđivanje imenovanja Selme Cikotića za ministra bezbjednosti BiH.

Predstavnički dom bi takođe trebalo da imenuje članove u Zajedničku komisiju za usaglašavanje teksta budžeta nakon što je to u utorak uradio Dom naroda BiH.

Komisija ovog doma za imenovanje Vijeća ministara dala je preporuku za Cikotićevo imenovanje.

Poslanici bi trebalo da razmatraju i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti potrošača u BiH.

Predlagači navode da predložene izmjene, između ostalog, podrazumijevaju jasnije definisanje načina označavanja cijena u maloprodaji, jer se sadašnje odredbe Zakona različito tumače u kantonima i gradovima, što upućuje na neusklađenost u isticanju cijena proizvoda.

Oni navode da postoji problem i prilikom isticanja deklaracije na artiklima na koje, zbog dimenzija proizvoda, nije moguće zalijepiti deklaraciju, te da sadašnjim Zakonom o zaštiti potrošača nisu jasno definisane vrste i karakteristike proizvoda koje moraju imati označen rok trajanja.

Na dnevnom redu je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, čiji su predlagači poslanici DF-a Dženan Đonlagić, Zlatan Begić, Vlatko Glavaš i Enver Bijedić.

Ove izmjene i dopune Izbornog zakona BiH odnose se na nemogućnost kandidovanja lica koja su presuđena u predmetima ratnih zločina pred međunarodnim sudom.

Prijedlog zakona propisuje da članovi Centralne izborne komisije (CIK) BiH ne mogu biti lica koja su nakon stupanja na snagu Izbornog zakona BiH bila na funkcijama u izvršnim tijelima političkih stranaka ili imale mandate u zakonodavnim ili izvršnim tijelima vlasti ili političkih subjekata.

Ovim zakonskim prijedlogom, između ostalog, propisano je i da se Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) BiH obaveže za nabavku i distribuciju elektronskih skenera, kamera, čitača otisaka prsta i druge tehničke opreme.

Poslanici bi trebalo da razmatraju i Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama vlasti BiH, Prijedlog zakona o dopunama Zakona o prekršajima, te Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o sudskim taksama u postupku pred Sudom BiH.

Na dnevnom redu je i materijal Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH o izboru člana VSTS, u kojem Predstavnički dom obavještavaju da članu VSTS, kojeg je ovaj dom izabrao, Milijani Buha ističe mandat 24. oktobra.

Pred poslanicima će se naći i izvještaj Zajedničke komisije oba doma parlamenta BiH o postizanju identičnog teksta Zakona o izmjenama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, kao i nekoliko izvještaja komisije Kolegiju o nastojanju za postizanje saglasnosti.

Na dnevnom redu je i Godišnji konsolidovani izvještaj interne revizije za 2019. godinu, čiji je podnosilac Ministarstvo finansija i trezora BiH, kao i nekoliko poslaničkih inicijativa.

Poslanici bi se trebalo da se izjasne i o davanju saglasnosti za ratifikaciju nekoliko međunarodnih sporazuma i ugovora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije