BiH

Počela sjednica Predstavničkog doma, na dnevnom redu imenovanje Tegeltije

Počela sjednica Predstavničkog doma, na dnevnom redu imenovanje Tegeltije
Foto: N.N. | Počela sjednica Predstavničkog doma BiH, na dnevnom redu potvrđivanje Tegeltije

SARAJEVO - Posebna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH počela je danas u Sarajevu, a na ovoj sjednici raspravljaće se o imenovanju Zorana Tegeltije, predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH kojeg bi danas ovaj dom trebao i potvrditi.

Na dnevnom redu je i imenovanje članova stalnih komisija Predstavničkog doma: Ustavno-pravne, Komisije za vanjske poslove, za vanjsku trgovinu i carine, za finansije i budžet, za saobraćaj i komunikacije i Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti polova.

Denis Zvizdić, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH rekao je juče da očekuje da će na sjednici ovog doma biti potvrđeno imenovanje Tegeltije za predsjedavajućeg Vijeća ministara i da će do kraja godine biti imenovani ministri i njihovi zamjenici u toj instituciji.

Zvizdić je rekao da poslije potvrde imenovanja Tegeltije slijedi dostavljanje imena za ministre i zamjenike ministara, te procedure provjere koje sprovode Centralna izborna komisija i Agencija za istrage i zaštitu.

Ukoliko ga potvrde Tegeltija bi na današnjoj sjednici trebao izložiti ekspoze, te odgovarati na poslanička pitanja.

Tegeltiju je 19. novembra imenovalo Predsjedništvo BiH, a preporuku da se potvrdi potom je dala i Komisija za imenovanje Vijeća ministara.

Sjednici prisustvuje 40 poslanika, tako da postoji kvorum za odlučivanje.

Na dnevnom redu je završetak procesa konstituiranja Predstavničkog doma i početak imenovanja Vijeća ministara.

Damir Arnaut (SBB), poslanik, kazao je da je obavezno prisustvo bar jendog člana Predsjedništva BiH, jer se krši Poslovnik ukoliko nema bar jednog člana Predsjedništva.

"Nemamo članove Predsjedništva. Prošli put je Šefik Džaferović, koji je tada bio predsjedavajući, napravio pauzu, kako bi došao jedan od članova Predsjedništva", kazao je Arnaut.

Denis Zvizdić, predsjedavajući ovog doma, rekao je da će se u Poslovniku naći način da se održi sjednica.

Usvojen je dnevni red, a poslanici upravo raspravljaju o imenovanju Zorana Tegeltije.

Zvizdić je pročitao odluku o imenovanju Zorana Tegeltije, koju je potpisalo Predsjedništvo BiH.

"Predsjedništvo BiH donijelo je odluku o imenovanju predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. Zoran Tegeltija imenuje se za predsjedavajućeg, dostaviti odluku Komisiji za imenovanje i ova odluka stupa na snagu odmah", stoji u tekstu Predsjedništva BiH.

Poslanici su se izjasnili o prijedlogu Damira Arnauta, o tome da li je po Poslovniku da se imenuje predsjedavajući bez prisustva članova Predsjedništva BiH.

"Za" je bilo 29, "protiv" osam, suzdržana tri.

Donesena je odluka da se nastavi rasprava bez prisustva članova Predsjedništva BiH.

Tegeltija upravo izlaže ekspoze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije